Grădinițe construite cu mai puțin de 10.000 de euro – o soluție pentru copiii din mediul rural

3

Numărul grădiniţelor de stat a scăzut dramatic, iar privaţii nu au reuşit să suplinească acest declin. În 1999 în România funcţionau 12.831 de grădiniţe, dintre care 12.761 de stat şi 70 private, potrivit unui document al Ministerului Economiei care foloseşte date de la Institutul Naţional pentru Statistică.

În anul 2014, mai erau, la nivel naţional, doar 1.205 grădiniţe, dintre care 850 de stat şi 355 private. Aşadar, numărul de gradiniţe de stat, care asigurau acum 15 ani servicii pentru marea majoritate a părinţilor cu copii preşcolari, a scăzut de 15 ori, iar creşterea de cinci ori a numărului de grădiniţe private nu a reuşit să compenseze declinul.

Situaţia este de-a dreptul dramatică în mediul rural: numărul lor a scăzut de 100 de ori în ultimii 15 ani. Dacă în 1999 funcţionau 9.574 de grădiniţe, în 2014 mai erau deschise doar 94. Asta în condiţiile în care 40% din populaţia României trăieşte încă în mediul rural.

Ce soluții a găsit cei din comuna comuna dâmboviţeană Vârfuri?

În satul Cârlăneşti, din comuna dâmboviţeană Vârfuri, 12 copii fac grădiniţa într-un container pus la dispoziţie de primăria locală, ai cărei oficiali spun că atât şi-au permis, relatează Adevărul.

În lipsa altei variante şi părinţii se declară mulţumiţi, mai ales că până la şcoala din centrul comunei au de mers pe jos, prin pădure, şase kilometri. Le-ar fi extrem de greu să îi ducă pe cei mici la grădiniţa centrală.

Şefii Inspectoratului Şcolar Dâmboviţa ştiu despre grădiniţa din container şi nu au nimic împotrivă, mai ales că acolo există condiţii mai bune decât în multe clădiri în care funcţionează instituţiile de învăţământ.

„Acolo, suprafaţă de încălzit este foarte mică şi nu-i este foarte greu educatoarei să asigure un climat potrivit. Noi sperăm să construiască o încăpăre pe pământ, dar nu avem cum să investim noi, ci primăria“, a precizat Sorin Ion, inspector general al ISJ Dâmboviţa.

Care sunt costurile pentru un container care poate fi transformat în grădiniță?

Pe www.v.containere.org.ro găsim o casă modulară de 28,8 metri pătrați la prețuri cuprinse între 5282 și 9180 de euro, iar pentru o suprafață de 43,2 metri pătrați prețurile se încadrează între 7436 euro și 9222 euro.

Citește și: La Enescu, de Ziua Culturii Naţionale

 

Modulele sunt dotate cu izolație termică, iluminat cu LED, echipamente pentru baie, gresie și parchet laminat, pot fi montate oriunde și se poate locui în ele în aceeași zi.

ZF arată că investiţia medie într-o grădiniţă este de 30.000 de euro, cost care acoperă, în general, închirierea unui spaţiu şi amenajarea lui, dotarea cu mobilier şi angajarea cel puţin a unei persoane care are pregătire pedagogică.

Surse foto: www.adevarul.ro

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here