UER: declarațiile recente ale domnului Pop nu au decât rolul de a ascunde cauzele adevărate ale întârzierii manualelor

0
uniunea-editorilor-romania-uer-liviu-pop-manual

Uniunea Editorilor din România (UER) îl acuză pe ministrul Educației, Liviu Marian Pop, că prin afirmațiile jignitoare făcute în ultima vreme la adresa editurilor încearcă să mascheze „incompetența Ministerului Educației de a gestiona corect procesul de asigurare cu manuale școlare din ultimii ani”.

Redăm mai jos textul integral al comunicatului de presă remis de UER:

Ne delimităm de afirmațiile jignitoare ale domnului Pop și considerăm că această atitudine tendențioasă este îndreptată, în mod nedemn, împotriva editurilor de carte școlară și a autorilor de manuale școlare — cadre didactice cu mare experiență, care sunt parteneri responsabili în cadrul procesului educațional din România, de peste 20 de ani:

— au participat la licitații publice deschise, transparente, în cadrul cărora sunt cerințe legale — caiete de sarcini și garanții de bună-execuție;

— au acceptat, de cele mai multe ori, termene-limită aproape imposibile, alocând resurse umane și materiale considerabile, la prețuri de achiziție mai degrabă ridicole (o medie de 1,5 — 2 euro/exemplar, în timp ce media europeană este de aproximativ 10 ori mai mare!);

— au investit în specializarea forței de muncă și în atragerea de resurse de învățare, în pas cu tendințele actuale, realizând materiale educaționale competitive la nivel european.

Citește și: Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică Proiectul Legii manualului școlar

Nu se poate eticheta ca ‘sistem mafiot’ un sistem de achiziție transparent, în care alegerea manualelor este făcută de zeci de mii de profesori din întreaga țară, iar plata se efectuează prin intermediul M.E.N. și al Inspectoratele școlare!

De aceea, considerăm că declarațiile recente ale domnului Pop nu au decât rolul de a ascunde cauzele adevărate ale întârzierii manualelor: gestionarea defectuoasă de către MEN a proceselor de achiziție, lipsa unor calendare realiste, cu termene fezabile, subfinanțarea gravă a sistemului educațional și lipsa de viziune și predictibilitate a factorilor de decizie din minister.

În opinia noastră, ministrul educației ar trebui să ofere soluții viabile pentru rezolvarea urgentă a deficiențelor din sistem și nu să blameze partenerii educaționali, încercând să motiveze astfel propunerea anacronică a înființării editurii unice, care să realizeze manualul unic!

În numele eticii sociale, urmare a acestor declarații calomnioase la adresa unei întregi bresle, ne rezervăm dreptul de a demara acțiuni în justiție împotriva domnului Liviu Marian Pop”.

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here