Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică Proiectul Legii manualului școlar

0
ministerul-educatiei-compendiu-auxiliare-manualului-auxiliare-profesional-manualelor-auxiliarelor

Ministerul Educației Naționale a lansat astăzi în dezbatere publică noul Proiect al Legii manualului școlar prin care drepturile de autor asupra manualelor, ca bunuri de interes public, să fie achiziționate de minister.

Potrivit notei de fundamentare  a proiectului de lege, întârzierile cu care ajung manualele pe băncile elevilor s-ar datora faptului că, în lipsa drepturilor de autor ale statului asupra manualelor, licitațiile de manuale școlare noi sunt mult întârziate din cauza „posibilității neîngrădite de contestare repetată a diferitelor etape în derularea procedurii”.

Ca urmare a aprobării de programe şcolare noi pentru clasele din învăţământul primar, Ministerul Educației Naţionale (MEN) a introdus manuale școlare noi pentru clasele I, a II-a, a III-a şi a IV-a. La începutul anului școlar 2017-2018, la peste 70% dintre disciplinele clasei a V-a nu existau manuale școlare. Relevant este și că din cele 108 loturi pentru clasa a V-a, doar 26 au fost ofertate, prin urmare pentru cele 82 de loturi nu a existat nicio ofertă de manual, aspect care afectează în momentul de față atât o mare parte a cultelor, cât și unele minorități naționale”, se arată în nota de fundamentare a legii.

În prezent, în procesul asigurării manualelor școlare noi, Ministerul Educației, chiar dacă trebuie să asigure finanțarea achiziției de manuale, orice modificare ar dori să facă în aceste manuale, are nevoie de acordul editorului.

 

Citește și: Universitatea din Suceava susține financiar studentele care devin mame

 

În situația în care manualul devine bun de interes public, MEN achiziționează conținutul/ conceptul de la autori, iar manualul (ca manuscris, pdf și în variantă digitală interactivă) intră în patrimoniul MEN,  evitându-se, altfel, recurența ulterioară pe chestiunea drepturilor de autor. Pentru că nu le este rentabil financiar, editurile private nu au în ofertă loturile pentru tirajele mai mici. Prin urmare, la începutul fiecărui an școlar, unde au apărut noi programe școlare, nu au existat toate manualele, aspect care a dezavantajat/discriminat atât majoritatea cultelor, cât și o mare parte din minoritățile naționale”, se mai arată în sursa citată.

Noul proiect prevede ca manualele să ajungă în şcoli doar la solicitarea elevului, profesorului sau a părintelui, făcută cu 6 luni înainte de noul an şcolar.

Marele reproș asupra legii: cui i-ar revini, de fapt, drepturile de autor?!

Una dintre primele critici aduse acestui proiect de lege îi reproșează cu este un text „redundant și inutil” și din care nu reiese, de fapt, cui ar reveni drepturile de autor asupra manualelor, mai ales că nu se menționează nimic referitor la atribuțiile editurii de stat, Editura Didactică și Pedagogică, potrivit Gândul.info.

Textul e inutil. Redundant si inutil. În fond, tot MEN avea sub jurisdicţie manualele şi până acum şi tot el se împuşcă în picior de fiecare data cu licitaţii, tipăriri etc. Pentru mine acest text e un bluf, cu enunţuri auto-evidente, care nu folosesc deloc unei reglementări riguroase a temei fierbinţi a manualelor şcolare”, spune Marian Stas, specialist educaţional, citat de sursa menționată.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here