ANOSR cere Guvernului României dublarea subvenţiei cămine-cantine 

2
cămine cantine unibuc anosr

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) cere Guvernului şi coaliţiei de guvernare creşterea fondului alocat în vederea acordării subvenţiei pentru cămine şi cantine.

O analiză ANOSR reflectă faptul că în prezent sunt 107.682 locuri în unităţile de cazare ale universităţilor de stat, raportat la un număr total de 464.149 de studenţi. Acest lucru presupune că doar 23,19% dintre studenţi au un potenţial loc de cazare. Faptul că în prezent sunt construite sau reabilitate 8 cămine din fondul de investiţii alocat de MEN, în ciuda promisiunilor privind construirea a 30 de noi astfel de clădiri, reprezintă o imagine clară a dezastrului privitor la serviciile de cazare pentru studenţi. Situaţia este extrem de gravă, întrucât chiar dacă este salutar faptul că în acest an a fost demarată procedura privind construirea a şase cămine din cele 30 promise, timpul mediu de construire a unei astfel de clădiri din momentul aprobării acesteia de MEN este de 90,63 luni, ceea ce înseamnă 7 ani şi 201 zile. O eternitate, în contextul necesităţilor din prezent”, spun reprezentanţii ANOSR într-un comunicat transmis presei.

Potrivit sursei citate, în prezent, „cea mai mare parte a căminelor studenţeşti ar obţine cu dificultate” avizele necesare din partea Direcţiilor de Sănătate Publică, dacă s-ar respecta OMS nr. 1.955/1995, care prevede, printre altele, interzicerea paturilor supraetajate, respectiv condiţii de igienă stricte pentru aceste spaţii.

„În ciuda unor asumări îndeplinite, precum creşterea semnificativă a fondului de burse şi acordarea de gratuitate pentru transportul feroviar intern, ne exprimăm dorinţa ca, începând cu anul 2018, subvenţia alocată pentru cămine şi cantine să fie cel puţin dublă faţă de cea alocată în acest an, şi anume 1.246 lei pentru fiecare student bugetat”, mai spun aceștia.

De asemenea, “în contextul primei rectificări bugetare şi, totodată, cu prilejul începutului unui nou an universitar”, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), împreună cu Alianţa pentru o Românie Curată (ARC), anunță lansarea campaniei „Casă, nu doar cămin”.

Citește și: UER: declarațiile recente ale domnului Pop nu au decât rolul de a ascunde cauzele adevărate ale întârzierii manualelor

Campania va prezenta, timp de trei săptămâni, realităţile cotidiene din căminele studenţeşti, în încercarea de a sensibiliza opinia publică şi de a determina decidenţii că este momentul să acţioneze hotărât în vederea ameliorării semnificative a condiţiilor din unităţile de cazare studenţeşti.

ANOSR propune creşterea finanţării pentru serviciile studenţeşti, iar subvenţia pentru cămine şi cantine să fie de minimum 5.696 lei, cu un pas intermediar în care aceasta va fi dublată, realizarea unei metodologii clare, transparente şi complexe, prin care să se acorde această subvenţie instituţiilor de învăţământ superior, în care să existe o bază “reală” în vederea calculului acestei subvenţii, pornind de la indicatorii propuşi de ANOSR (factorul inflaţionist, creşterea economică, precum şi creşterile salariale), realizarea unui plan complex de investiţii, multianual, în vederea renovării sau, după caz, a construirii de noi campusuri universitare, respectiv de cantine studenţeşti.

Respectarea de către universităţi a prevederilor art. 2.015, alin. (14) din Legea Educaţiei Naţionale, care statuează că, ‘în vederea asigurării transparenţei, universitatea de stat publică periodic balanţa de venituri şi cheltuieli pentru fiecare cămin studenţesc’, şi fundamentarea pe larg, în mod transparent, a taxelor de cămin, în urma consultării studenţilor şi a reprezentanţilor acestora, reprezintă o altă propunere a ANOSR.

Sursă foto: www.ziare.com

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here