A cincea ediție a Târgului de Arte și Meserii a început la Târgu Mureș

0
târgul-de-arte-și-meserii-târgu-mureș

Astăzi la Târgu Mureș s-a dat startul celei de-a cincea ediții a Târgului de Arte și Meserii, organizat în vederea încurajării copiilor și tinerilor să urmeze învățământul profesional. Evenimentul este organizat de primăria orașului Târgu Mureș, în colaborare cu Inspectoratul Județean Mureș, Universitatea Cultural Ştiinţifică şi Liceul Tehnologic “Gheorghe Şincai” și se va încheia pe 13 octombrie.

„Dorim să refacem şcolile de arte şi meserii care au fost distruse. Această a V-a ediţie a Târgului de Arte şi Meserii, al doilea din acest an, este organizată la împlinirea a 125 de ani de când s-a decis importanţa şcolilor de meserii şi înfiinţarea şcolilor de arte şi meserii la Târgu Mureş. (…) E un efort mare, împotriva unor mentalităţi e greu să lupţi, dar nu renunţăm şi nu ezităm. Vom merge mai departe pentru a duce oraşul acolo unde trebuie dus”, a declarat Dorin Florea, primarul municipiului Târgu Mureș, potrivit Agerpres.

Dorin Florea a adaugat că primăria pe care o conduce a inițiat un proiect amplu de reînfiinţare şi de dotare a atelierelor şcolare, care ar putea să beneficieze de finanţare europeană.

Directorul Universităţii Cultural Ştiinţifice, Csegzi Sandor, a sugerat că orientarea tinerilor către învățământul profesional, prin descoperirea pasiunilor lor, poate fi un factor care să reducă rata abandonului școlar de la noi din țară.

Citește și: Interviu cu un profesor de matematică (I): „Trăim într-o democrație în care Ministerul Educației practică modelul unic”

„Oficial s-a anunţat că abandonul şcolar pentru învăţământul preuniversitar reprezintă 25%. Pentru tinerii între 18-25 de ani există procentul de peste 25%, nu se regăsesc nici în învăţământul universitar, nici ca angajaţi. Orice calcul ne arată că peste 500.000 de tineri sunt undeva în ţară sau în afara ţării şi nu reuşesc să fie cooptaţi în societate. Credem că există un drum direct de la pasiune la meserie. Acest concept a fost promovat în anii trecuţi şi încercăm să cooptăm cât mai mulţi tineri să îşi descopere pasiunea şi să ajungă la meserie, pentru a trăi în condiţii cât mai bune. (…) Încercăm, pe lângă standurile liceelor şi ale celor de arte şi meserii, să aducem în faţa elevilor exemple de tineri care au studiat, care au meseria din care pot să se dezvolte şi pot să ajungă ingineri, dacă asta îşi doresc. Veţi vedea şi ateliere din Târgu Mureş care aşteaptă cu braţele deschise tineri, pentru a învăţa. (…) E nevoie de schimbare de mentalitate în comportamentul profesorilor şi al părinţilor. Ne lovim de multă pasivitate şi dezinteres în primul rând din partea celor care sunt ţinta evenimentelor, iar acest lucru nu este bun”, a declarat acesta, citat de acceași publicație.

Acesta a mai spus că deși la târg sunt așteptați să participe peste 5 mii de elevi, băncile claselor de arte și meserii sunt goale, iar agenții economici nu găsesc foță de muncă calificată.

Acesta a arătat că la Târgul de Arte şi Meserii vor participa peste 5.000 de elevi, dar că problema mare este că băncile claselor de arte şi meserii rămân mai mult goale, în timp ce agenţii economici nu găsesc forţă de muncă calificată.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, Ioan Macarie, a afirmat că promovarea unei şcoli nu se face prin pliante şi reviste, ci se face prin agenţii economici, împreună cu diriginţii şi cu părinţii. „Avem de lucrat la mentalitatea directorilor, a părinţilor, avem de lucru la implicarea diriginţilor pe acest segment”, a spus şeful IŞJ Mureş, arătând că în învăţământul profesional sunt acum 1.145 de elevi, faţă de peste 16.000 în 1989.

Sursă foto: www.facebook.com/TargdeArtesiMeserii

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here