Klaus Iohannis: Legea educației trebuie să înceteze să mai fie un puzzle

0
klaus-ionannis-colegiul-gheorghe-sincai-bucuresti-2017

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a fost prezent astăzi la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București, unde a ținut un discurs cu ocazia deschiderii noului an școlar.

După ce i-a felicitat pe elevi cu ocazia noului an școlar și împlinirea a 125 de ani de la înființarea liceului, Klaus Iohannis a spus că nu în toate instituțiile de învățământ din țară elevii se pot bucura de condițiile oferite de școala bucureșteană, făcând trimitere la lipsa manualelor și a autorizațiilor de funcționare a clădirilor școlare. Președintele nu pare să vadă cu ochi buni schimbările multe și dese făcute în ultima vreme de guvern:

Se pare că de fiecare dată începerea noului an școlar pe unii îi ia prin surprindere. Fiecare guvern ridică din umeri, arătând cu degetul spre guvernul dinainte. Așa însă lucrurile nu se îmbunătățesc. În România anului 2017, soluția salvatoare a ajuns să fie reintroducerea și reîntoarcerea la metode demult apuse – ca de exemplu manualul unic sau recentralizarea la București a tuturor lucrurilor care au întâmpinat dificultăți la nivel local. Această abordare nu este cea bună și acestea nu sunt singurele probleme. Părinții și elevii sunt supuși unor schimbări majore în sistemul de învățământ o dată la câțiva ani, sau, mai nou, mai des, ceea ce le limitează semnificativ posibilitatea de a-și planifica traseul educațional. Chiar în acestă vară am trimis spre reexaminare nu una, nu două, ci trei inițiative legislative care modificat, nu știu a câta oară, cadrul actual, care deja este confuz și greoi”, a declarat Klaus Iohannis.

De asemenea, președintele a vorbit despre proiectul „România Educată” și a subliniat nevoia de a construi un sistem de învățământ stabil, predictibil, în care elevul să reprezinte centrul preocupărilor.

Legea educației trebuie să înceteze să mai fie un puzzle ale cărui piese se schimbă continuu, pierzându-se astfel imagina unitară. De aceea, una dintre prioritățile mele este construirea unei «Românii educate», în care sistemul de învățământ este așezat pe un făgaș predictibil și care are elevul în centru. Eu cred într-o viziune pe termen lung asupra educației, care să fie construită prin participarea tuturor celor implicați. De aceea, am creat grupuri de lucru, care au inclus atât reprezentanți ai cadrelor didactice, cât și ai părinților și elevilor, împreună cu experți, reprezentanți ai societății civile și ai mediului privat. Proiectul național «România educată» se dezvoltă, dincolo de vocile stridente, de scandaluri, de polemici sterile, adunând împreună pe toți cei care pot da o mână de ajutor, în mod constructiv, profesionist și, mai ales, coerent. Acesta este și modelul de școală pe care îmi doresc să îl avem în România”, a mai spus președintele.

În ultima parte a discursului său președintele a făcut trimitere la două dintre cel mai intens discutate probleme ale sistemului românesc de învățământ în ultima vreme – analfabetismul funcțional și abandonul școlar –, atrăgând atenția că nu ne ajută cu nimic să mutăm vina de la unii la alții. Succesul sau eșecul sistemului de învățământ, a spus Klaus Iohannis, va crea fie o „Românie puternică”, fie ne va condamna la „involuție”.

 

Citește și: Eminescu: despre educație, lipsa de autoritate și golul moral

 

Încurajați-vă copiii să își urmeze potențialul! Fiți alături de ei și ajutați-i să devină adulți responsabili și implicați, pentru că șansa de mai bine a României stă în capacitatea lor de a transforma lumea potrivit propriului lor ideal”, i-a îndemnat președintele pe dascăli și părinți.

Pe elevi președintele i-a îndemnat în discursul său ca, dincolo de programa școlară,  să-și dezvolte cât mai multe planuri și să-și extindă orizonturile făcând legături între ceea ce le oferă școala cu preocupările lor personale.

Fiți toleranți, deschiși spre nou, creativi și autonomi în învățare! Conștientizați atât importanța drepturilor pe care le aveți, cât și a obligațiilor de cetățean! Este lumea voastră și este timpul să începeți să o descoperiți și să o înțelegeți, construindu-vă propria personalitate și sistemul propriu de valori. Viitorul este în mâinile voastre și vă invit să pășiți înainte pentru a-l îmbrățișa”, a adăugat președintele.

Într-un final, Klaus Iohannis le-a urat tuturor un an școlar nou frumos și cu realizări, astfel încât, „peste mulți ani, să vă amintiți cu mare plăcere de acest an școlar!”.

 

Sursă foto: Pagina de Facebook a Colegiului Național „Gheorghe Șincai” București 

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here