Guvernul a adoptat Proiectul de lege a manualului școlar elaborat de MEN

0
manualelor-manuale-editura-lege

Guvernul a adoptat ieri Proiectul de lege al manualului școlar, elaborat de Ministerul educației Naționale (MEN), potrvit căruia manualul școlar este un bun de interes public.

Conform actului normativ adoptat de Guvern, proiectele de manuale școlare sunt realizate de către autori/coautori și se depun în formă de manuscris la Ministerul Educației Naționale (MEN), în vederea evaluării calității științifice. Evaluarea manualelor se organizează prin Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE) și Institutul de Științe ale Educației, în baza metodologiei aprobate recent prin ordin al ministrului Educației Naționale, de către grupuri de evaluatori formate din cadre didactice, selectate în baza apelului public de selecție, se precizează într-un comunicat de presă remis de MEN.

Evaluarea calității științifice şi didactice a conținutului fiecărui proiect de manual școlar este realizată de către trei evaluatori cooptați – cadre didactice din învăţământul preuniversitar şi un specialist extern în domeniul Știinţe ale educaţiei. Un proiect de manual școlar este declarat admis din punctul de vedere al criteriilor de evaluare a calității științifice şi didactice dacă întrunește minimum 85 de puncte din 100 de puncte posibile.

Autorii/coautorii nemulţumiţi de rezultatul evaluării, au dreptul de a depune contestaţie, în termen de 48 de ore de la primirea comunicării. CNEE organizează, în termen de 15 zile lucrătoare, o sesiune de reevaluare a proiectelor de manuale şcolare pentru care autorii/coautori au depus contestaţie. Procedura de reevaluare a proiectelor de manuale şcolare este identică procesului de evaluare, cu menţiunea că sunt cooptaţi alţi patru evaluatori pentru evaluarea calităţii ştiinţifice şi didactice.

 

Citește și: Prof. Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului, a fost ales președinte al Consiliului de Etică și Management Universitar

 

Manualele școlare admise în urma evaluării vor fi publicate pe platforma www.manuale.edu.ro, cu scopul de a selecta manualul școlar de bază prin proceduri transparente aprobate prin ordin al ministrului.

MEN achiziționează conceptul și conținutul manualului școlar de bază de la autori/coautori, iar manualele școlare de bază, în format pdf și în varianta digitală interactivă, vor putea fi accesate și de pe site-ul ministerului, în cadrul Bibliotecii Școlare Virtuale, devenind resurse educaționale deschise. Înainte de reeditare, fiecare manual școlar va fi reevaluat de grupuri de experți.

Prin derogare de la Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, utilizarea în manualele școlare de bază de scurte extrase din opere scrise literare, artistice sau științifice, a imaginilor unor opere de arhitectură, artă plastică, fotografică sau artă aplicată, precum și de scurte fragmente din opere sonore sau audiovizuale, aduse anterior la cunoștință publică, se face fără plata drepturilor de autor sau a drepturilor conexe, cu menționarea sursei și a autorului.

În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ, MEN va elabora normele metodologice de aplicare a legii, care vor fi aprobate prin ordin de ministru, mai precizează sursa citată.

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here