Elevi, părinți, poliţişti şi psihologi au discutat despre bullying în şcoli

2
bullying
bullying

Sute de cadre didactice şi părinţi ai unor elevi de la licee din municipiile Slatina şi Reşiţa au participat, alături de reprezentanţi ai elevilor, poliţişti şi psihologi, la ateliere de lucru pe tema fenomenului de bullying în şcoli, în cadrul unui proiect de parteneriat educaţional derulat de compania Artrom Steel Tubes.

Proiectul de prevenire a bullyingului a fost iniţiat anul trecut, cu o primă etapă ce a pus accentul pe sensibilizarea elevilor cu privire la efectele negative ale fenomenului, iar anul acesta a continuat, cu etapa a doua, de formare a cadrelor didactice şi de implicare a părinţilor în identificarea şi gestionarea situaţiilor de bullying.

„După prima etapă a proiectului am avut surpriza să descoperim foarte mulţi elevi curioşi, dornici să discute pe acest subiect. Din mesajele lor a reieşit nevoia lor de atenţie, de a fi ascultaţi şi crezuţi. Au prezentat situaţii pe care nu le pot gestiona singuri şi au nevoie de ajutor. Ei au transmis numeroase mesaje legate de lipsa de înţelegere a problemelor lor. De aceea am decis să continuăm proiectul şi în această etapă accentul să fie pus pe formarea cadrelor didactice şi implicarea părinţilor în procesul de prevenire a acestui fenomen în şcoli”, a declarat Raluca Dumitru, unul dintre reprezentanţii echipei de proiecte sociale a companiei.

Potrivit psihologului Alina Pop, care a vorbit în cadrul atelierelor despre fenomenul de bullying, dacă un copil victimă nu este ajutat la timp, există riscul de abandon şcolar, de a fugi de acasă, iar pe termen lung copilul poate dezvolta comportamente agresive, neîncredere în sine, probleme de sănătate, depresie şi se poate ajunge şi la tentativă de suicid.

Alina Pop a subliniat nevoia copiilor de a fi crezuţi de părinţi şi necesitatea formării unei echipe între copil, părinte şi profesor pentru gestionarea unei situaţii de bullying.

„Copiii au nevoie să fie crezuţi, trebuie să-i luăm în serios şi să acţionăm cu empatie, pentru rezolvarea problemelor trebuie să facem o echipă împreună cu copilul, cu profesorul. Îi învăţăm să folosească umorul, să nu bage în seamă şi să spună ‘Nu, nu îţi permit'”, a arătat psihologul, în cadrul unei discuţii cu cadre didactice şi părinţi de la Liceul Teoretic „Nicolae Titulescu” din Slatina.

Psihologul a punctat că atunci când elevii raportează situaţii de bullying cadrele didactice ar trebui să le ia în serios, să păstreze o evidenţă a tuturor lucrurilor şi dovezilor, iar obiectivul final trebuie să fie întotdeauna oprirea comportamentelor individuale agresive.

Bullyingul, prin formele de manifestare – lovire, şantaj, hărţuire, distrugere -, poate constitui o infracţiune, a precizat şefa Serviciului Siguranţă Şcolară din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt, Gabriela Lazăr.

Vezi și Bullying-ul, o problema majoră in România

„Faptele nu rămân nepedepsite. Începând cu vârsta de 14 ani se poate constitui un dosar penal faţă de un făptuitor minor. Până la vârsta de 14 ani minorul nu răspunde penal, dar se constituie dosar penal pentru a se stabili ce s-a întâmplat”, a explicat Gabriela Lazăr.

La atelierele de lucru care au avut loc la Slatina, timp de şapte zile, în perioada 28 septembrie – 6 octombrie, cadre didactice şi psihologi şcolari din toate liceele din municipiu au discutat despre identificarea şi gestionarea situaţiilor de bullying, fiecare zi fiind dedicata unui liceu. În cadrul aceloraşi ateliere, părinţii au fost implicaţi pentru a înţelege mai bine rolul lor în prevenirea bullyingului.

Proiectul se derulează în această săptămână la Reşiţa, unde timp de cinci zile vor avea loc întâlniri cu părinţi şi cadre didactice ale elevilor din cinci licee.

La toate atelierele care au avut loc la Slatina au participat reprezentanţi ai IPJ Olt, iar la cele de la Reşiţa au fost prezenţi reprezentanţi ai IPJ Caraş-Severin.

Totodată, opiniile elevilor au fost expuse de tinerii din cadrul Consiliului Judeţean al Elevilor din judeţele Olt şi Caraş-Severin.

„Proiectul de Parteneriat Educaţional Anti-Bullying 2023 reprezintă un pas semnificativ în direcţia creării unui mediu şcolar sigur şi sănătos pentru toţi elevii”, a menţionat compania, într-un comunicat.

2 comentarii

  1. […] Sute de cadre didactice şi părinţi ai unor elevi de la licee din municipiile Slatina şi Reşiţa au participat, alături de reprezentanţi ai elevilor, poliţişti şi psihologi, la ateliere de lucru pe tema fenomenului de bullying în şcoli, în cadrul unui proiect de parteneriat educaţional… Cititi mai multe aici: Elevi, părinți, poliţişti şi psihologi au discutat despre bullying în şcoli […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here