Cum îi programează părinții pe copii să eșueze în viață?

2

Cuvintele au o importanță uriașă, sunt etichete care transmit rapid informații esențiale, care ne ajută să luăm decizii. Adesea, aceste etichete sunt folosite abuziv, mai ales de părinți la adresa copiilor: ești „prost”, ești „obraznică”, nu ești „bun de nimic”, ești „idiot”, ești „nesimțită”.

Etichetele devin foarte puternice când sunt puse de părinți, copiii ajung să se identifice cu ele, să creadă că sunt singurul adevăr valabil despre ei. Acest lucru îi programează pentru toată viața, inclusiv ca viitori adulți.

Cum funcționează etichetele?

Când mama și tata spun despre un copil că este „leneș”, „idiot”, „prost”, „nesimțit”, „iresponsabil”, acesta se definește prin aceste cuvinte și crede despre sine că este ceea ce spune eticheta, fără să mai vadă ce alte resurse, abilități, calități, există dincolo de etichetă.

Copiii care internalizează eticheta se vor comporta și vor face alegeri plecând de la această convingere și imagine de sine. Ele limitează astfel dezvoltarea deplină a potențialului pe care fiecare copil îl are. Etichetele generează trăiri intense și dureroase pentru orice copil care învață despre sine, chiar de la mama sau tata, că este „rău” sau „leneș”: tristețe, regret, frustrare, lipsa valorii personale și a respectului de sine, furie și dezamăgire.

Puterea  etichetelor asupra copiilor noștri

Asemenea unui soft instalat pe un calculator, ce spun și cum se poartă părinții cu copiii lor îi va programa pe aceștia pentru toată viața. Părinții au o puterea de a construi scenariile de viață ale copiilor. Unele scenarii pot fi de succes și sunt asumate cu autonomia, puterea și încrederea de care este capabil un copil care a învățat de la părinții săi că este valoros, dincolo de ceea ce face, că este unic și special, că eforturile sale contează indiferent de rezultatele pe care le obține. Alte scenarii sunt însă de eșec. Sunt scenariile copiilor care au auzit și au învățat de la părinții lor că nu sunt în stare de nimic, că orice ar încerca este sortit eșecului, că sunt răi și nedemni de iubirea și de respectul celor din jur.

Citește și Eșecuri în viață? Învață să le depășești

Aceste scenarii de viață încep în copilărie și au efect de-a lungul întregii vieți. Adesea eșecurile unor adulți – în viața profesională, în viața personală, în iubire, în prietenie – își au originea în etichetele negative puse de părinți. Etichetele din copilărie rămân active și prind viață în adulți, iar aceștia nu știu de unde vin, ci se luptă cu scenarii ascunse în trecutul lor. De aceea este important să folosim metode pozitive de disciplinare a copiilor, să-i respectăm și să ne informăm în legătură cu ce soluții de educare avem. Copiii crescuți fără etichete se fac oameni mari.

Diana Stănculeanu, psiholog Salvați Copiii

2 comentarii

  1. […] Cuvintele au o importanță uriașă, sunt etichete care transmit rapid informații esențiale, care ne ajută să luăm decizii. Adesea, aceste etichete sunt folosite abuziv, mai ales de părinți la adresa copiilor: ești „prost”, ești „obraznică”, nu ești „bun de nimic”, ești „idiot”, ești „nesimțită”. Etichetele… Cititi mai multe aici: Cum îi programează părinții pe copii să eșueze în viață? […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here