Cinci noi meserii vor fi introduse de anul acesta în programa universitară, iar acest lucru se datorează faptului că cerințele companiilor angajatoare ale tinerilor absolvenți ținteasc pregătire suplimentară în domeniile de activitate.
Cele cinci domenii nou introduse odată cu începerea anului universitar sunt:
La matematică și științe ale naturii, ramura Chimie și inginerie chimică, va fi introdusă Chimia farmaceutică.
La științe inginerești, ramura Inginerie electrică, electronică și telecomunicații, va fi introdusă specializarea „Echipamente și sisteme electronice militare, electronică – radioelectronică de aviație”.
La științe sociale, ramura Științe ale comunicării, va fi introdusă specializarea în media digitală.
Tot la științe sociale, dar ramura de științe militare, informații și ordine publică, va fi introdusă specializarea în managementul sistemelor de supraveghere aeriană.
La ramura de știință psihologie și comportamentale va fi introdusă pedagogia socială.
Autoritățile răspund cerințelor companiilor angajatoare
Guvernul României și implicit Ministerul Educației argumentează că noile specializări au fost introduse după analizarea cererilor economice și sociale de calificări universitare și apreciază că operațiunea va crește nivelul de angajabilitate a absolvenților.
Se pare că peste 65% din totalul angajatorilor consideră că nivelul pregătirii practice al absolvenților din școala profesională este slab și extrem de slab, iar 6 din 10 companii apelează la forța de muncă necalificată pentru a acoperi deficitul de personal.
Marile companii au solicitat statului să diversifice oferta educațională la nivel de licență și să ridice calitatea pregătirii absolvenților, pentru a ocupa posturile disponibile pe piață.