marți, 3 decembrie 2024

CELE MAI CITITE

Câte ore de somn trebuie să ne ”oferim” în fiecare noapte

Un studiu amplu efectuat pe mai mult de 500.000 de persoane de către o echipă de oameni de știință de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie și Institutul de Tehnologie din Shanghai au descoperit că durata optimă a somnului este de 7 ore.

În schimb, persoanele care dorm prea mult sau prea puțin au performanțe cognitive și o sănătate mintală mai proaste, confruntându-se cu o mortalitate crescută și cu demență.

Analiza a cuprins adulți cu vârste între 38 și 73 de ani din Marea Britanie, de origine europeană. Studiul a arătat că atât durata insuficientă, cât și cea excesivă a somnului au fost asociate cu o scădere a cogniției, inclusiv cu anxietate și depresie, potrivit The Guardian.

”Pentru fiecare oră în care te-ai îndepărtat de cea ideală de 7 ore, ți-ai înrăutățit situația. Este foarte clar că procese care au loc în creierul nostru în timpul somnului sunt foarte importante pentru menținerea sănătății noastre fizice și mintale”, a spus profesorul Barbara Sahakian de la Departamentul de Psihiatrie al Universității Cambridge din Marea Britanie și autor al studiului publicat în revista Nature Aging în 28 aprilie 2022.

Vezi și Metode de relaxare

S-a descoperit că posibilele mecanisme genetice și modificările structurale ale creierului pot sta la baza relației neliniare dintre durata somnului și cogniție și sănătate mintală. Somnul servește funcțiilor critice în procesarea cognitivă și la menținerea sănătății psihologice, inclusiv la consolidarea amintirilor și la procesarea emoțiilor.

- Publicitate -

Cele mai importante rezultate ale studiului

-somnul oferă o funcție neuroprotectoare critică prin eliminarea ”deșeurilor”

-schimbările în durata somnului, o caracteristică critică a acestuia, au fost legate de mai multe boli și tulburări psihiatrice, inclusiv boli cardio-cerebrale și demență

-durata somnului mai mică de 4-5 ore pe noapte este asociată cu o mortalitate crescută

-durata prelungită a somnului a fost recunoscută ca un potențial marker al demenței

tulburările de somn sunt predominate la populația în vârstă și pot fi însoțite de declin cognitiv și o bunăstare mai redusă

- Publicitate -

-durata somnului mai mică de 4 ore sau mai mare de 10 ore este dăunătoare, constatându-se un declin cognitiv

”A avea un somn bun este la fel de important în toate etapele vieții, dar mai ales pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. Cred că somnul bun este la fel de important cum este efectuarea mișcării zilnice”, a spus Sahakian.

- Publicitate -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ARTICOLE POPULARE