Cadrele didactice din școlile de stat pot face închisoare de până la 10 ani pentru luare de mită

1
mită-profesori-închisoare

Începând de ieri, 25 aprilie, cadrele didactice din sistemul de învățământ românesc de stat au dobândit calitatea de funcționar public. În acest sens, acestea riscă cercetarea penală și închisoarea de la trei până la zece ani în cazul luării de mită, scrie avocatnet.ro.

Acesta este una dintre consecințele Deciziei nr. 8/2017, document publicat ieri în Monitorul Oficial, care produce deja efecte la nivel național, conform aceleiași surse.

„[Curtea] stabilește că profesorul din învățământul preuniversitar de stat are calitatea de funcționar public în accepțiunea dispozițiilor art. 175 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul penal”, scrie în documentul publicat în Monitor. Mai exact, prevederea indicată face referire la faptul că „funcționar public, în sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remunerație (…) exercită (…) o funcție publică de orice natură”, scrie în Codul penal.

Citește și: Eminescu: despre educație, lipsa de autoritate și golul moral

 

Potrivit Codului penal, funcționarii publici care pretind ori primesc bani sau alte foloase necuvenite ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce ține de îndatoririle lor de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, pot fi pedepsiți.

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, funcționarilor publici care acceptă mita, conform legii, li se poate interzice exercitarea dreptului de a mai ocupa o funcție publică sau de a exercita profesia/activitatea în executarea căreia s-a săvârșit fapta. Fapta este pedepsită indiferent că mita este pretinsă sau primită în mod direct sau în mod indirect, pentru sine sau pentru altă persoană, mai scrie avocatnet.ro.

Sursă foto: www.mondonews.ro

 

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here