Rușii au furat operele de artă din Ucraina / Orașul Mariupol a fost jefuit de armata rusă

1
Mariupol, distrugere Muzeu Istorie
Mariupol, distrugere Muzeu Istorie

Rușii au distrus prin bombardamente Muzeul de Istorie din orașul ucrainean de la Mariupol. După ce au întrat în oraș, forțele ruse au furat tot ce au mai gasit întreg în muzeu. Jefuirea și distrugerea de artefacte de către Moscova este „o luptă împotriva identității noastre”, afirmă ministrul ucrainean al Culturii, potrivit Politico.

La sfârșitul lunii aprilie, Tetiana Bulii, directoarea galeriei de artă „Arhip Kuindji” din Mariupol, locuia în apropiere de Kiev când i-a sunat telefonul.

Era îngrijitorul galeriei, care rămăsese în Mariupol, și întreba unde sunt cheile.

Vezi și Ce joburi au tinerii români care studiază în străinătate

Bulii încuiase clădirea pe 25 februarie, în a doua zi a bombardamentului masiv al Rusiei asupra orașului din sudul Ucrainei. Până la sfârșitul lunii aprilie, Mariupol se afla aproape în întregime sub control rusesc.

Cheile galeriei se aflau în apartamentul din Mariupol al lui Bulii. Ea fugise de acolo împreună cu soțul ei în martie, în timp ce rachetele rusești devastau orașul.

Vorbind ferm la telefon, Bulii i-a răspuns: „Nu vorbesc cu colaboratorii”.

Dar sfidarea ei a fost zadarnică.

La 27 aprilie, un videoclip a apărut în presa rusă. Șefa lui Bulii, Natalia Kapustnikova, directoarea Muzeului de Istorie Locală din Mariupol, desfăcea un pachet de fotografii și le arăta camerei – peisaje mici, ca niște bijuterii, și peisaje marine ale maeștrilor din secolul al XIX-lea Arhip Kuindji și Ivan Aivazovski.

Operele de artă fuseseră ascunse de către șeful galeriei, a explicat Kapustnikova în videoclip. Acum, erau în posesia rușilor și erau destinate orașului ucrainean Donețk, aflat sub control rusesc din 2014.

Tablourile se numărau printre cele mai prețioase obiecte din colecția Muzeului de Istorie Locală din Mariupol, care cuprindea de la descoperiri rare de înmormântări preistorice până la una dintre primele medalii olimpice de aur ale Ucrainei, câștigată de Viaceslav Olinik, originar din Mariupol, la lupte libere la Atlanta 1996.

Pe fondul distrugerii în masă a orașului după invazia Rusiei, focul a distrus cea mai mare parte a colecției, pe care nimeni nu a avut timp sau ordin să o evacueze. Și, într-un scenariu care se repetă în toate teritoriile ucrainene ocupate, Rusia – uneori cu ajutorul localnicilor – a jefuit în mod deliberat restul.

Mariupol, distrugere Muzeu Istorie
Mariupol, distrugere Muzeu Istorie

200 de situri istorice, clădiri și monumente au fost deteriorate, conform verificărilor UNESCO

Distrugerea patrimoniului cultural ucrainean de la sfârșitul lunii februarie a fost de o amploare pe măsura atacului brutal al Rusiei împotriva oamenilor. Mai mult de 200 de situri istorice, clădiri și monumente au fost deteriorate, conform verificărilor UNESCO – în timp ce Ucraina estimează că numărul acestora se ridică la 800, cu mii de artefacte îndepărtate sau distruse.

În cel mai recent jaf în masă care a ieșit la iveală, forțele rusești au golit muzeul de istorie locală și galeria de artă din Herson înainte de a fi forțate să părăsească orașul la începutul lunii noiembrie.

Acestea au transferat tablourile și artefactele în Crimeea ocupată de Rusia – împreună cu statuile a doi lideri de război ruși din secolul al XVIII-lea și chiar cu rămășițele lui Grigori Potemkin, generalul care a stat la baza cuceririi inițiale de către Rusia a acestei regiuni de stepă care este acum sudul Ucrainei.

Mulți consideră că furtul și distrugerea continuă sunt o politică colonialistă de ștergere a istoriei Ucrainei și de rescriere a acesteia ca parte a Rusiei, în conformitate cu raționamentul de război al președintelui Vladimir Putin, conform căruia Ucraina nu are o istorie proprie și, prin urmare, nu are dreptul de a exista ca țară.

„În spatele tacticilor [rusești] se află o luptă împotriva identității noastre”, a declarat ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Thacenko, pentru POLITICO. „Tot ceea ce are legătură cu istoria și patrimoniul ucrainean fie trebuie ruinat, conform ideologiei lor, fie jefuit”.

Dar Ucraina a întârziat să își promoveze și să își protejeze suficient patrimoniul cultural, permițând Rusiei să îl submineze ani de zile înainte de a ruina în cele din urmă sau de a fura cu nerușinare cele mai valoroase obiecte ale sale.

În confuzia de dinaintea invaziei rusești și în timpul războiului, lucrătorii muzeelor din Ucraina au fost nevoiți să protejeze proprietățile și artefactele aflate în grija lor, în timp ce luau decizii pe viață și pe moarte dacă să rămână sau să fugă și dacă să ascundă sau să predea colecțiile.

În cazuri rare, personalul a reușit să salveze operele. S-a raportat pe scară largă că picturile renumitei artiste populare Maria Primacenko din Ivankiv, la nord de Kiev, au fost distruse atunci când muzeul local a fost bombardat în martie. De fapt, personalul le-a scos din clădire și le-a păstrat. Dar în Mariupol, ca și în alte orașe ocupate, precum Melitopol și Herson, încercări similare au eșuat.

Citește și Se “caută” proiectul care va reprezenta România la Bienala de Arhitectură de la Veneţia

Mariupol, distrugere Muzeu Istorie
Mariupol, distrugere Muzeu Istorie

Tetiana Bulii: Am trăit timp de opt ani în apropierea liniei frontului

Tetiana Bulii, în vârstă de 62 de ani, care a condus galeria de artă Mariupol „Arhip Kuindji” de la deschiderea acesteia în 2011, s-a întors la serviciu după un concediu medical la 23 februarie. Ea urma să supravegheze o expoziție de artă locală care urma să se deschidă două zile mai târziu în clădirea mică, grațioasă și vopsită în culoarea piersicii a galeriei.

Oamenii vorbeau despre posibilitatea ca Rusia să atace, dar nici guvernul central, nici cel local nu au cerut evacuarea orașului, care se afla atunci la mai puțin de 30 de kilometri de linia de front existentă în Donbas.

„Am trăit timp de opt ani în apropierea liniei frontului și cred că asta ne-a făcut să fim prea relaxați”, a spus Bulii.

Ministrul Culturii, Tkașenko, spune că a vorbit cu primarul orașului pe 23 februarie pentru a discuta despre evacuare, dar a primit răspunsul: „Nu avem nevoie de panică”. Primarul a negat această versiune.

A existat un protocol de evacuare a muzeului, obiectele cele mai importante fiind marcate cu autocolante. Dar, fără niciun ordin, darămite materiale de ambalare sau transport, „tot ce am putut face a fost să dăm jos cele mai importante și interesante lucruri și să le ascundem”, a declarat Bulii.

Bulii a ascuns trei lucrări mici ale pictorului Kuindji, născut la Mariupol, împreună cu tablouri ale contemporanilor săi, inclusiv ale pictorului de peisaje marine Aivazovski, într-o cameră securizată din subsol.

Ea a cerut unei companii de securitate să consolideze sistemul de alarmă pe 23 februarie, închizând clădirea după ei și întorcându-se acasă cu cheile.

A fost ultima ei vizită.

Împușcăturile și bombardamentele Rusiei au fost necruțătoare. Semnalul telefonic a dispărut, aruncându-i pe Bulii și pe soțul ei într-un vid de informații. Două apartamente vecine au fost lovite, iar ocupanții lor au fost uciși și, în cele din urmă, îngropați în patul de flori de afară. Într-o altă zi, o bombă a căzut în curte, omorând patru persoane.

La 15 martie, cuplul a plecat într-o coloană umanitară de aproximativ 20.000 de locuitori din Mariupol.

Chiar în josul drumului de la galerie se afla Muzeul de Istorie Locală din Mariupol, o clădire istorică cu trei etaje, cu „babas” din piatră – monumente din secolele VII-XIII din stepa din jur – care se aflau în exterior. Aici, personalul sub conducerea Nataliei Kapustnikova a pus cele mai valoroase colecții în depozit la primul etaj pe 24 martie, potrivit lui Oleksandr Gorie, șeful de atunci al departamentului de știință și educație al muzeului.

Gorie a reușit să viziteze muzeul la începutul lunii martie și a văzut că ușile și ferestrele erau sparte; oamenii care locuiesc în apropiere i-au spus că au văzut probabil jefuitori locali înăuntru. Un incendiu a distrus clădirea la sfârșitul lunii martie. Galeria Kuindji a fost lovită de două ori de rachete, avariind acoperișul și ferestrele.

În interviurile acordate presei ruse la sfârșitul lunii aprilie, Kapustnikova a declarat că 95% din colecția muzeului a fost distrusă într-un incendiu și a dat vina pe Batalionul ucrainean Azov, care se afla printre forțele care apărau orașul.

Atunci a fost momentul în care Bulii a primit apelul telefonic despre cheile galeriei.

Gorie, care fugise din oraș la mijlocul lunii aprilie, o alertase deja în legătură cu interviurile lui Kapustnikova. Bulii a fost șocată de trădare.

„A fost atât de dureros când am văzut asta”, a declarat ea pentru POLITICO. „Cum poți să lucrezi cu cei care ne-au distrus orașul și au ucis oameni pe care îi cunoșteai? Cum?”

Pe lângă operele din secolul al XIX-lea, oficialii din Rusia și din Donețkul controlat de ruși au luat o icoană, cărți, obiecte decorative și câteva tablouri din expoziția contemporană care trebuia să se deschidă pe 25 februarie. De asemenea, au golit biblioteca nedeteriorată a muzeului de istorie și muzeul etnografic afiliat din apropiere.

Nu există informații dacă obiectele se află încă în Donețk sau au fost mutate mai departe în Rusia.

Rușii duc operele de artă la Moscova și Sankt Petersburg

Oficialii ruși susțin că comorile culturale din teritoriile ocupate sunt scoase pentru a fi păstrate în siguranță. Dar Rusia a mutat de secole arta și descoperirile arheologice din teritoriile sale colonizate în muzeele centrale de la Moscova și Sankt Petersburg.

„Ei au o astfel de tradiție”, a declarat Gorie, acum la Odesa și șef interimar al muzeului din Mariupol. „Cu cât obiectele erau mai strălucitoare și mai valoroase, cu atât le trimiteau mai departe”.

În perioada sovietică, câteva lucruri s-au întors – cele trei tablouri Kuindji au fost transferate la Mariupol în anii 1960 de la Sankt Petersburg (pe atunci Leningrad). Ele au fost expuse permanent în galeria Kuindji, deși autoritățile orașului Mariupol nu au oferit fonduri pentru a le asigura. La muzeul local de istorie, unele comori din aur și argint trăiau în depozit, a declarat Gorie, deoarece muzeul nu era echipat cu vitrine cu alarmă.

Orașul plănuia o renovare majoră a muzeului. Potrivit lui Tkacenko, în ultimii ani Ucraina a demarat un program național de restaurare, a crescut finanțarea centralizată pentru cultură, încurajând autoritățile locale să facă același lucru, și a intensificat promovarea artelor și literaturii ucrainene în străinătate prin intermediul unor noi organisme de stat precum Institutul Ucrainean, înființat în 2017.

„Din 2014 am avut o renaștere a culturii ucrainene, deoarece această luptă pentru identitate a devenit mai clară pentru multe părți interesate”, a spus el.

Anexarea Crimeei de către Rusia și invazia mascată a estului Ucrainei de către Rusia în 2014 a fost un semnal de alarmă pentru a păstra și promova patrimoniul cultural ucrainean, a declarat Alim Aliev, director general adjunct al Institutului ucrainean.

În ultimii opt ani, Rusia a distrus sau a îndepărtat multe obiecte culturale din Crimeea, adesea în numele unor proiecte de restaurare care înlocuiesc artefactele și materialele de construcție antice autentice, chiar dacă se prăbușesc, cu copii moderne, apoi reformulează trecutul pentru a prezenta Crimeea ca fiind un teritoriu rusesc ortodox prin excelență, spune Aliev.

În cadrul unuia dintre numeroasele eforturi de a cartografia impactul cultural al războiului în curs de desfășurare, proiectul Postcards from Ukraine (Cărți poștale din Ucraina) al Institutului ucrainean prezintă imagini înainte și după deteriorarea clădirilor, care ilustrează complexitatea și contextul bogat al patrimoniului ucrainean, de la urmele grecești și turcești din Mariupol și Crimeea, până la barocul cu influențe central-europene din Cernihiv.

„Înregistrăm fiecare poveste, pentru că nu este vorba doar de arhitectura Ucrainei, ci și a Europei”, a declarat Aliev.

O mare parte din istoria greacă din Mariupol a fost pierdută în război

Kuindji reprezintă, de asemenea, această istorie complexă și colonială. Pictorul provine din comunitatea greacă din Mariupol, care a fost strămutată din Crimeea după ce regiunea a fost încorporată în Imperiul Rus. S-a mutat la Sankt Petersburg, dar multe dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale sunt reprezentații ale peisajului ucrainean.

„Era adânc în sufletul său”, a spus Bulii, care provine tot din această comunitate greacă.

O mare parte din istoria greacă din Mariupol a fost pierdută în război, inclusiv un decret al Ecaterinei a II-a care le acorda grecilor drepturi speciale, care se afla în muzeu și care probabil a fost distrus în incendiu.

Strănepotul lui Kuindji, Serhii Danilov, a trăit în Mariupol împreună cu fiicele sale, predând la universitate și participând în mod regulat la evenimentele galeriei, a reamintit Bulii.

În martie 2022, acesta a fost ucis în apartamentul său de o lovitură de rachetă, împreună cu ginerele său.

În timp ce Ucraina lucrează pentru a recrea virtual unele obiecte din muzeul din Mariupol, viața pe care o reprezintă artiștii, profesorii, cercetătorii și curatorii ucraineni a dispărut. Cei care au supraviețuit se simt îndemnați să fie martori vii ai istoriei.

„Atât de mulți oameni pe care îi cunosc au murit”, spune Bulii. „Orașul a fost practic distrus. Întotdeauna am fost o persoană pașnică, dar acum sunt atât de supărat. Am misiunea de a vorbi despre ceea ce a făcut acest război.”

un comentariu

  1. […] Rușii au distrus prin bombardamente Muzeul de Istorie din orașul ucrainean de la Mariupol. După ce au întrat în oraș, forțele ruse au furat tot ce au mai gasit întreg în muzeu. Jefuirea și distrugerea de artefacte de către Moscova este „o luptă împotriva identității… Cititi mai multe aici: Rușii au furat operele de artă din Ucraina / Orașul Mariupol a fost jefuit de armata rusă […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here