Cum o sa fiu când o să fiu mare? (I)

0
Mihaea Feodorof

Am lucrat ceva timp în recrutare și gestiunea carierei. Pe cât de frumoasă este activitatea, pe atât de provocatoare. Să ai în echipă parteneri de lucru de vârsta copiilor, sau părinților tăi, devine interesant. Cum te raportezi în relația cu ei? Cum percepi atitudinea lor? Cât de repede cazi în capcana etichetelor? Generația asta… pe vremea noastra…

Mi-am zis că ar fi mai simplu să-i prezinte cineva. La Yourway Life & Career Counseling am derulat un studiu care a urmarit caracteristicile de temperament ale copiilor începând cu vârsta de 8 ani, dar și vocația adolescenților din intervalul 14-20 ani. S-au analizat 700 de profile ale minorilor evaluați pe parcursul anilor 2014 – 2016 și prima jumătate a lui 2017.

Emoționali, flexibili, practici, aventuroși

Dacă ești cumva părinte, s-ar putea să recunoști trăsăturile propriului copil sau ale micuților prietenilor tăi. În cazul în care predai la catedră, multe dintre ele sunt și ale elevilor tăi. Dacă ești responsabil de o echipă a cărei performanță depinde de aportul tinerilor pe care îi coordonezi, s-ar putea să-ți fie de folos în anumite situații.

În urma studiului, a reieșit că 75% din populația evaluată sunt emoționali. Sunt copiii care suferă pentru că doamna învățătoare nu le-a adresat astăzi niciun cuvânt, care îndrăgesc o materie datorită celui care o predă făcând un efort suplimentar în studierea acesteia, doar, doar o să primească o apreciere. Deveniți adulți aceștia vor abandona un rol profesional, sau îl vor îmbrățișa, pentru alte aspecte decât cele financiare, pragmatice. Le vor plăcea oamenii cu care lucrează, vor face tot ce le stă în putință să reziste jobului chiar dacă acesta este foarte solicitant. Vor fi valorizați de relația cu cel care se îngrijește de rezultatele echipei, vor da totul pentru aceasta. Vor fi însă atinși cu ușurință de prejudecăți și neatenția la nevoile personale. Se vor simti afectați dacă sunt ignorati de cei care răspun de de activitatea lor. Vor pleca din mediile profesionale care nu sunt îmbogățite de omenie.

Citește și: Google: proiect pilot pentru educarea tinerilor în recunoașterea fenomenelor negative din online

Un alt atribut al acestora este flexibilitatea. Ne dorim să avem noi colegi în echipă care să nu se opună schimbării, ci să o îmbrațișeze și să fie deschiși la noi provocări. Desigur, putem observa din perspectivă critică și ușurința tinerilor coechipieri de a sări dintr-un obiectiv în altul, tratând parcă cu ușoară superficialitate calitatea realizării acestuia. Faptul că sunt în egală măsura și practici ne aduce liniștea necesară că ne putem baza pe rezultatele lor. Dar mai ales, e bine de știut că fiind caracterizați de extraversie vor fi mereu dispuși să-și împărtășească opiniile, să dezbată provocările și astfel să găsim împreună soluții provocărilor întâmpinate.

Stilul lor de a munci, este unul mai degrabă aventuros. Acești tineri se plisctisesc ușor, au nevoie de elemente de noutate, se bucură când dinamica activitătți îi solicită. Pe de altă parte vor argumenta cu ușurință pentru că le place să se documenteze, să studieze în amănunt și să fie bine pregătiți în ceea ce fac. Vești bune pentru cei care investesc în dezvoltarea talentelor dar și în programele de succesiune din companii.

Acest mod de a funcționa profesional le clădește stima de sine și  contribuie nemijlocit la un stil de leadership autoritar. Cum adică, tinerii ăștia abia veniți în companie să ne spună ce și cum să facem? Se pare că da. Ei sunt gata să-și impună deciziile atunci când nu se fac cu ușurință înțeleși. Nu au prea multă răbdare ca să ne convingă. Știu și dau direcția, ceea ce nu o să fie foarte ușor de acceptat de către generația senioare. Din această perspectivă s-ar putea să fim în pericol de a lucra în “bisericuțe”, formate din membrii generațiilor diferite. Acceptarea diferențelor este soluția propusă catre ambele “tabere”. De altfel, dacă ne uităm în piață sunt déjà companii ale generației millennials, cu o populație cu vârsta maximă în jurul a 32 de ani. Din experiența de consultant pentru astfel de clienți vă spun cu mâna pe inimă că e tare plăcut să lucrezi cu ei. Se adaptează ușor la soluțiile propuse atâta timp cât sunt argumentate, le îmbogățesc cu naturalețe, iar energia cu care implementează dă aripi oricărui proiect.

Material realizat de Mihaela Feodorof, Owner and Career Architect www.yourway.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here