CCR admite sesizările privind ordonanța referitoare la Editura Didactică și Pedagogică

0

Curtea Constituţională a admis joi sesizările de neconstituţionalitate formulate de PNL, USR, PMP şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale privind Legea pentru aprobarea OUG referitoare la transformarea Editurii Didactice şi Pedagogice în societate pe acţiuni, au precizat surse din CCR.

Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul CCR, pe ordinea de zi a şedinţei de plen de joi s-au aflat obiecţiile de neconstituţionalitate a Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului numărul 76/2017 privind înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică – SA ca urmare a reorganizării Regiei Autonome “Editura Didactică şi Pedagogică” prin transformare, obiecţii formulate de 61 de deputaţi aparţinând grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal şi de 50 de deputaţi aparţinând grupului parlamentar al Partidului Uniunea Salvaţi România, grupului parlamentar al Partidului Mişcarea Populară, grupului parlamentar al minorităţilor naţionale şi neafiliaţi.

În sesizare, se arată că “prin adoptarea acestui proiect în Parlament se încalcă principiul funcţionării pieţei economice şi mecanismele concurenţiale”.

Ministerul Educaţiei Naţionale pretinde rezolvarea problemei manualelor şcolare prin înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică SA, care va prelua elaborarea, editarea şi tipărirea manualelor şcolare, dar de fapt îşi ascunde propria incompetenţă. În acest sens, proiectul de lege va elimina mediul concurenţial normal, va falimenta şi instaura monopolul asupra unui segment de piaţă, subminând astfel o industrie de 15 milioane de euro. Din perspectiva sistemului educaţional, o astfel de măsură va genera o serie de efecte negative prin uniformizarea actului educaţional şi prin controlarea ideologică a învăţământului. Mai mult decât atât, activitatea la clasă a cadrelor didactice va fi periclitată de lipsa capacităţii de decizie cu privire la suportul didactic diversificat, fapt ce are efecte nocive asupra stimulării creativităţii, metodelor de predare şi învăţare şi nevoilor principalilor beneficiari ai sistemului de educaţie“, spuneau reprezentanţii USR.

La rândul său, PNL susţinea că OUG referitoare la transformarea Editurii Didactice şi Pedagogice în societate pe acţiuni este neconstituţională deoarece încalcă dispoziţiile normative referitoare la motivarea urgenţei, a caracterului excepţional existent în momentul adoptării ordonanţei de urgenţă.

De asemenea, PNL consideră că ordonanţa nu cuprinde prevederi de natură a constitui drept comun, nu reglementează raporturi sociale ori conduite umane, nu se aplică pentru cazuri generale şi impersonale, ci are un destinatar individualizat, în speţă Societatea Editura Didactică şi Pedagogică, agent economic privat cu capital de stat.

Prin conţinutul şi efectele juridice produse, ordonanţa are prin urmare un caracter individual, fiind departe de cerinţele constituţionale şi de practica Curţii Constituţionale referitoare la cerinţele şi rigorile actului normativ, lege sau ordonanţă a Guvernului. În raport de obiectul şi conţinutul ei, respectiv înfiinţarea unei societăţi pe acţiuni şi aprobarea actului constitutiv, actul juridic în sine ‘negotium iuris’ este unul propriu unei autorităţi sau unui organ administrativ, şi nu organului legislativ“, se mai arată în sesizare.

Liberalii mai remarcau şi faptul că Editura Didactică şi Pedagogică SA nu este o autoritate publică, nu este nici o instituţie publică, ci este un agent economic cu capital privat.

Procedând aşa, practic, statul îşi preconstituie un adevărat monopol pe piaţa manualelor şcolare şi a tuturor celorlalte manuale şi materiale didactice ce sunt trecute la obiectul de activitate al Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică – SA. Toţi ceilalţi agenţi economice nu vor mai avea acces pe această piaţă, nu ca urmare a unei concurenţe reale, a jocului dintre cerere şi ofertă, ci exclusiv în baza unei decizii subiective, în esenţă, argumentată exclusiv pe motive de oportunitate“, se preciza în sesizare.

Pe 20 martie, Camera Deputaţilor a adoptat, ca for decizional, OUG 76/2017 prin care Editura Didactică şi Pedagogică se transformă în societate pe acţiuni, care are scopul de a edita manualele şcolare obligatorii. Editura Didactică şi Pedagogică trece din coordonarea în subordonarea Ministerului Educaţiei Naţionale.

Sursa Agerpres

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here