Fără istorie nu ne putem numi români!

1

Memoria este importantă pentru identitatea unui popor. În zadar ne ferim de această perspectivă şi orbecăim în diverse curente, ideologii care nu au nimic în comun cu ceea ce suntem noi defapt. Întrebarea este de ce cotinuăm să acţionăm astfel?

„Avem o predilecţie, oarecum perversă, pentru haine exotice de tot felul. Noi românii suntem în căutarea identităţii chiar dacă o ocolim cu o îndârzire constantă. Vorbim de un cerc revolut! Diapora românească, în marea ei majoritate, demonstrează cât de importantă este identitatea! Acesta este un fapt observabil, măsurabil şi nu o speculaţie. Avem în jur de 3-4 milioane de români în străinătate care în continuare se identifică ca români dincolo de dubla cetăţenii pe care o au”, explică istoricul Sebastian Rusu.

Istoricul consideră că acest aspect al societăţii actuale este important în contextul în care o echipă de arhitecți români a câștigat concursul pentru schimbarea la față a Muzeului Național de Istorie. Chiar dacă lucrările vor începe, cel mai devreme, peste doi ani, Sebastian Rusu crede că este un lucru lăudabil, cu efecte pozitive pe termen lung.

Dacă investim în istorie, investim în viitor!

„Curtea interioară va fi transformată într-un spațiu deschis, asta înseamnă că bucureștenii se vor putea plimba nestingheriți pe acolo. În perioada următoare va fi stabilit constructorul și apoi va începe mutarea colecțiilor. Reabilitarea Muzeului Național de Istorie va costa peste 100 de milioane de euro. O parte din bani ar putea veni de la Banca Europenă pentru Reconstrucție”, se precizează în comunicatul instituţiei.

„Este bine că ne gândim să reabilităm istoria, dacă pot spune aşa, dar trebuie să facem eforturi susţinute să ajungem la un punct comun. Istoria este foarte importantă. Generaţia tânără are nevoie de istorie, şi vorbim aici despre o istorie sănătoasă. Ea ne defineşte ca popor, ca naţiune! Nu o putem extirpa chirurgical în ciuda numeroaselor tentative de a bagateliza această idee. Spaţiul public român este în continuare sensibil al astfel de turnuri, dar am speranţa că putem investi în istoria noastră, dacă vrem să investim în viitorul nostru”, concluzionează istoricul.

Sebastian Rusu este jurnalist, expert colaborator al Asociaţiei Europene de Studii Geopolitice şi Strategice “Gheorghe I. Brătianu” (AESGS).

Din anul 2012, este doctor în ştiinţe sociale cu teza „Confruntări politico-ideologice în alegerile din deceniul al IV-lea 1930-1940”, unde a analizat imaginarul politic şi construcţia electorală a partidelor politice din România Mare. A publicat articole de politică internă, externă precum şi de istorie electorală.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here