Universităţii Politehnica Timişoara: testează un dispozitiv de sterilizare a aerului expirat de pacienţi

Prototipul este în faza de testare în laborator, pe un ventilator de terapie intensivă, în cadrul Centrului OncoGen

0

Colectivele de cercetare din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara (UPT) au realizat prototipul unui dispozitiv de sterilizare a aerului expirat de pacienţi, cu care ar putea fi dotate secţiile de terapie intensivă şi care ar fi deosebit de util în special în lupta cu coronavirusul SARS-CoV-2, dar nu numai.

UPT susţine că este vorba despre o premieră, „cel puţin naţională”.

„Funcţionarea dispozitivului se bazează pe reducerea încărcăturii microbiologice prin expunerea la radiaţii ultraviolete de tip UVC a aerului expirat de pacienţii aflaţi în stare critică, infectaţi cu SARS-CoV-2, care sunt intubaţi şi ventilaţi mecanic. Dispozitivul este conectat la portul de exhaustare al ventilatorului care actualmente comunică liber cu atmosfera”, arată un comunicat al UPT.

Psihologii italieni cred că Guvernul trebuie să permită copiilor să iasă măcar o oră pe zi în aer liber

Prototipul este în faza de testare în laborator, pe un ventilator de terapie intensivă, în cadrul Centrului OncoGen, care dispune de infrastructura necesară testării din punct de vedere microbiologic, rezultatele preliminarii fiind promiţătoare. După încheierea testelor, Universitatea Politehnica Timişoara intenţionează patentarea dispozitivului.

Dispozitivul de sterilizare a aerului expirat de pacienţi a fost realizat de colectivele departamentelor CAICON (Chimie Aplicată şi Ingineria Compuşilor Organici şi Naturali) şi MEO (Măsurări şi Electronică Optică) din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara, cu sprijinul unui grup de voluntari care doresc să colaboreze în sensul îmbunătăţirii produsului şi a fost apreciat de medicii anestezişti ca fiind extrem de util.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here