Universitatea din Oradea își propune gradul de Universitate de cercetare avansată şi educaţie

0
Oradea

Universitatea din Oradea îşi propune să avanseze în prima categorie academică prin obţinerea statutului de ”Universitate de cercetare avansată şi educaţie”, a informat vineri, într-un comunicat de presă, Biroul de presă al instituţiei de învăţământ superior.

Potrivit sursei citate, aceste anunţ a fost făcut joi în şedinţa Consiliului de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare al instituţiei de învăţământ superior, de către prorectorul prof. univ. dr. Sanda Filip, coordonatoare a activităţilor de cercetare ale universităţii.

Echipa managerială a Universităţii din Oradea şi-a propus să ridice instituţia academică la rangul de „universitate de cercetare avansată şi educaţie”, categoria I, Universitatea din Oradea fiind în prezent în categoria a II-a.

Vezi și Programul de studii Arhitectură, de la Universitatea Oradea, a primit acreditare ARACIS

Prorectorul Universităţii din Oradea a enumerat argumentele ce susţin acest deziderat: universitatea se situează pe un loc bun în ceea ce priveşte cercetarea, are surse de finanţare pentru acest domeniu, iar apartenenţa la Alianţa Europeană EU GREEN îi deschide noi oportunităţi de colaborare cu universităţile partenere.

„Am înregistrat progrese vizibile în zona de cercetare, iar acest fapt ne îndreptăţeşte să aspirăm la statutul de ‘universitate de cercetare avansată şi educaţie'”, a afirmat Sanda Filip, potrivit citatului menţionat.

Avantajele obţinerii acestui statut se traduc printr-un şi mai bun acces la fondurile destinate cercetării, creşterea numărului de locuri finanţate pentru studenţii doctoranzi şi pentru cei încadraţi la studii postdoctorale, şansa de a acredita un al doilea Centru de Transfer Tehnologic, pe lângă cel dedicat cercetărilor geotermale, deja existent la Universitatea din Oradea.

Oportunităţi în plus pentru acest demers sunt oferite şi de apartenenţa Universităţii orădene la Alianţa Europeană EU GREEN, unde membrii Consiliului de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare al universităţii urmează să facă parte din grupul de lucru dedicat cercetării (WP3).

„Trebuie să ne asumăm misiunea de cercetare mai bine decât am făcut-o până acum, pentru că avem create toate premisele în acest sens”, a mai precizat prof. univ. dr. Sanda Filip.

Potrivit Legii Educaţiei Naţionale, universităţile sunt clasificate în trei categorii: Universităţi de Cercetare Avansată şi Educaţie (categoria I, din care fac parte doar 12 universităţi), Universităţi de Educaţie şi Cercetare Ştiinţifică (categoria a II-a) şi Universităţi Centrate pe Educaţie (categoria a III-a).

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here