UPDATE: Rezultate dezastru la simularea Evaluării Naționale la Matematică: 57% dintre elevi au note între 1 și 4,99

2
simularea pentru Evaluarea Națională 2024
simularea pentru Evaluarea Națională 2024

Rezultatele simulării Evaluării Naționale au fost afișate, iar la Matematică peste 57% dintre elevii de clasa a VIII-a au obținut note cuprinse între 1 și 4,99.

Doar 91 de elevi au reușit să obțină punctaj maxim la Matematică, procentul reprezentând 0,06% din numărul total de copii care au susținut proba. Pe de altă parte, 42,37% dintre elevi au luat note mai mari sau egale cu 5.

simularea Evaluării Naționale la Matematică
simularea Evaluării Naționale la Matematică

 

La Limba și Literatura Română, 26% dintre elevi au luat note mai mici de 5. 44 de elevi au reușit să obțină nota 10, iar 73,98% dintre elevi au obținut note mai mari sau egale cu 5.

Vezi și O săptămână până la simularea pentru Evaluarea Națională 2024, care sunt datele exacte

simularea Evaluării Naționale la Limba Româna
simularea Evaluării Naționale la Limba Româna

În procesul de evaluare au fost implicaţi 11.593 de profesori evaluatori, după cum urmează: Limba română: 5.675; Matematică: 5.452; Limba maternă: 466.

La nivelul celor 3.747 de centre de examen, peste 12.000 de profesori asistenţi au asigurat scanarea şi încărcarea lucrărilor pe platforma informatică.

Platforma a funcţionat în parametri optimi pe toată perioada desfăşurării proceselor, cu excepţia unui interval de circa 20 de minute în prima zi de examen, precizează sursa citată.

„Reamintim faptul că este pentru prima dată când simularea se derulează în condiţii similare cu cele de examen, digitalizat, iar lucrările nu au mai fost corectate de profesorii din unitatea de învăţământ, fiind distribuite aleatoriu evaluatorilor din toată ţara”, se arată în comunicatul Ministerului Educaţiei

Conform metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenelor naţionale, la o diferenţă mai mare de un punct între notele acordate de cei doi evaluatori, lucrările sunt recorectate de alţi doi evaluatori, nota finală fiind obţinută ca medie aritmetică a celor două note cu valori centrale, după eliminarea notelor extreme (cea mai mare şi cea mai mică).

Din acest punct de vedere, numărul lucrărilor care au necesitat recorectare este de 11,39% la Limba şi literatura română, 0,25% la Matematică şi 8,0% la Limba maternă.

Rezultatele probelor scrise ale simulării EN VIII au fost transmise către Inspectoratele Şcolare Judeţene/al Municipiului Bucureşti.

Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ prin discuţii cu elevii, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situaţii în parte, scopul fiind îmbunătăţirea performanţelor şcolare.

Potrivit sursei citate, în contextul utilizării platformei de evaluare digitalizată, Ministerul Educaţiei dispune pentru prima oară de date relevante pentru o imagine de ansamblu asupra gradului de reuşită la fiecare dintre itemii administraţi. Aceasta va permite analize ulterioare referitoare la măsura în care sunt dezvoltate competenţele vizate prin evaluarea naţională. În acest sens, ataşăm un extras din platforma de evaluare digitalizată din care rezultă gradul de reuşită pe fiecare item, la nivel naţional, pentru limba şi literatura română şi matematică, precum şi subiectele şi baremele probelor scrise la aceste simulări (disponibile şi pe subiecte.edu.ro).

La nivelul Centrului Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie se va efectua o analiză a răspunsurilor elevilor la fiecare item pentru a identifica gradul de dezvoltare a competenţelor acestora. Informaţiile care permit astfel de analize pe itemi sunt disponibile şi la nivelul fiecărui Inspectorat Şcolar Judeţean/Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, respectiv al fiecărei unităţi de învăţământ.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei reamintesc că obiectivele urmărite prin organizarea simulărilor sunt familiarizarea elevilor cu rigorile unei examen real şi optimizarea rezultatelor obţinute de către elevi la finalul studiilor gimnaziale/liceale.

2 comentarii

  1. Simularea Evaluarii Nationale este un moment important pentru elevii de clasa a VIII-a, care se pregatesc pentru examenul de final de ciclu. Rezultatele afisate recent arata ca la proba de Matematica peste 57% dintre elevi au obtinut note intre 1 si 4,99, iar doar 91 de elevi au reusit sa obtina punctaj maxim, reprezentand 0,06% din numarul total de copii. Pe de alta parte, peste 42% dintre elevi au luat note mai mari sau egale cu 5. La Limba Romana, procentul elevilor care au luat note mai mici de 5 este de 26%, iar 44 de elevi au obtinut nota 10. Majoritatea elevilor, adica 73,98%, au obtinut note mai mari sau egale cu 5 la aceasta proba.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here