UPDATE: Tinerii, afectați la nivel afectiv de pandemia de COVID

Chiar dacă restricțiile vor fi ridicate, ca urmare a scăderii numărului de îmbolnăviri, lucrurile nu se vor schimba imediat

0

Apar din ce în ce mai multe date despre trauma cauzată de pandemia de COVID. Oamenii nu renunță la mască, chiar dacă legea le-o permite. Psihologii spun că teama de virus nu dispare peste noapte, iar anxietatea nu se poate sterge prin lege.

„Perioada aceasta a pandemiei a creat foarte multe simptome, foarte multe trăsături specifice stresului post-traumatic, așa că nu o să fie nimic anormal dacă o să vedem în continuare oameni care poartă mască. Până la urmă, ne-am confruntat cu o frică de moarte. Poate nu mi-a fost frică că o să îmi fie mie afectată sănătatea, dar mi-a fost frică pentru părinții mei, pentru bunicii mei. Lucrurile astea contiuă să rămână în interiorul nostru, frica aceasta continuă să rămână”, explică Adina Radu, psiholog.

Autoritățile își propun ca la începutul lunii august, în România, să fie vaccinați 8 milioane de oameni, moment în care s-ar putea renunța și la obligativitatea purtării măștii în interior.

Știre inițială

Tinerii, afectați la nivel afectiv de pandemia de COVID. Perioada de pandemie, în care interacțiunea față în față a fost redusă, a dus la apariția unor disfuncționalități în ceea ce reprezintă afectivitatea sau construirea de relații bazate pe afectivitate în comportamentul tinerilor, a explicat Leliana Pârvulescu, analist comportamental.

Schimbările care au fost observate la tineri, chiar dacă ei sunt obișnuiți cu comunicarea online, arată că mulți dintre ei încep să aibă disfuncționalități în ceea ce reprezintă afectivitatea sau construirea de relații pe afectivitate, de asemenea că au tulburări de somn, ciclul veghe somn este modificat, că există o situație de confuzie, de insecuritate a zilei de mâine.

Este puțin mai accentuat la tinerii care au avut în familie cazuri de COVID-19, la care încep să apară simptome de stres post traumatic, a arătat Leliana Pârvulescu.

Citește și Românii vor să devină șoferi, să muncească în UE sau în industria hotelieră

Specialistul arată că ”Tinerii văd online tot felul de reclame și au tot felul de interacțiuni de genul acesta, virtuale, care sunt în regulă până la limită, Dar exacerbate duc la disfuncționalități majore în comportamentul tânărului și în tot ceea ce înseamnă direcția lor de dezvoltare.

În special, ei vor avea o mentalitate de a păstra, de a se proteja, de a se izola ceea ce este al lor, uneori și cu agresivitate.

De aceea, consider că cel mai important lucru este educația în ceea ce privește modele comportamentale, model al unor adulți care pot să fie profesorii care pot să fie părinții, care pot să fie persoane adulte în care (n.r. copiii) au încredere, modele comportamentale”.

Lucrurile nu se vor schimba imediat după ridicarea restricțiilor

Chiar dacă restricțiile vor fi ridicate, ca urmare a scăderii numărului de îmbolnăviri, lucrurile nu se vor schimba imediat, comportamentul oamenilor cu privire la grija față de igienă, evitarea aglomerației, față de modalitatea de cumpărare a produselor, se va mai păstra o perioadă.

Vezi și Un grup de studenți a inventat un remediu împotriva stresului

Nu se va întâmpla ca și cum ai închide lumina de la întrerupător, în niciun caz! Studiile arată că este nevoie între 30 și 90 de zile pentru a schimba comportamentul.

Pandemia a ținut mai mult de 90 de zile, noi avem niște comportamente deja înrădăcinate. Vom avea tendința să plecăm cu masca în geantă după noi, să punem punem masca. Toate comportamentele de cumpărare, de a ne proteja vor rămâne destul de mult timp, poate că nu 90 de zile, cum arată studiile, poate aceeași perioadă care a trecut de la începutul pandemiei.

Un studiu făcut de IBM, arată că 58 la sută din populație, mai ales generația Z va păstra aceste comportamente încă 6-12 luni, a explicat analistul comportamental Leliana Pârvulescu, la TVR 1.

Leliana Pârvulescu explică: ”Stările nu se vor schimba așa cum stingem întrerupătorul, punem mâna pe întrerupător și am stins lumina. Sub nicio formă pentru că studiile arată că pentru a schimba un comportament este nevoie de 90 de zile, între 30 și 90 de zile. Pandemia a ținut mult mai mult de 90 de zile deci noi avem niște comportamente deja înrădăcinată, vom avea tendința să plecăm cu mască în geantă, după noi, vom avea tendința să păstrăm regulile. (…) Vom păstra comportamentele de cumpărare pentru ne proteja, vor rămâne destul de mult așa, poate că 90 de zile, așa cum arată studiile, sau poate că aceeași perioadă ca și perioada care a trecut de la pandemie, deci vom avea aceste comportamente în continuare”.

Sursa: TVR

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here