Cunoscut sub pseudonimul J.R.R.Tolkien, scriitorul englez a devenit celebru mai ales ca autor al lucrărilor fantastice clasice „Hobbitul” şi „Stăpânul Inelelor”.
John Ronald Reuel Tolkien s-a născut în Africa de Sud, la Bloemfontein. La trei ani, a plecat în Anglia cu mama şi fratele său, după ce tatăl a murit de febră reumatică.
Mama sa l-a învăţat să iubească cărţile, a învăţat să citească de la patru ani. Tot de la mama sa a învăţat primele noţiuni despre latină, botanică, germană şi franceză. Ronald Tolkien a studiat la „King Edward’s School”, în Birmingham, între 1900-1902 şi 1903-1911. Din octombrie 1911, a început să studieze la Colegiul Exeter al Universităţii Oxford. Iniţial, a studiat limbile clasice, dar în 1913 a renunţat şi a trecut la limba şi literatura engleză, absolvind în 1915, potrivit site-ului www.biography.com.
Tolkien s-a înrolat ca locotenent în Lancashire Fusiliers în Primul Război Mondial şi a luptat în bătălia de la Somme. El a contractat o infecţie şi a fost trimis înapoi în Anglia. În 1916, s-a căsătorit cu Edith Bratt . După terminarea Primului Război Mondial, J.R.R.Tolkien a lucrat la „Oxford English Dictionary”, unde s-a ocupat, în principal, cu istoria şi etimologia unor cuvinte de origine germanică.
Vezi și Mircea Cărtărescu a ajuns să scrie în pandemie 20 de poezii pe zi
În 1920, a obţinut un post de profesor asistent de limba engleză la Universitatea din Leeds. În această perioadă, printre altele, a tradus poemele „Pearl” şi „Sir Orfeo”. În 1920, a început o traducere a poemului epic anglo-saxon „Beowulf”, scris în engleza veche, între secolele al VIII-lea şi al X-lea, care descrie faptele eroice ale eroului Beowulf, în lupta sa împotriva monştrilor. A terminat traducerea în 1926, dar nu a publicat-o niciodată. În cele din urmă, fiul său Christopher Tolkien l-a editat şi publicat, în 2014.
În 1925, J.R.R.Tolkien s-a întors la Oxford ca profesor de limbă anglo-saxonă, cu o bursă la Colegiul Pembroke şi a scris în această perioadă „The Hobbit”, care a fost publicată în 1937. A predat limba şi literatura engleză, din 1945 până în 1959, la Universitatea Oxford, potrivit site-ului www.tolkienestate.com.
Ronald Tolkien a rămas cunoscut în calitate de autor al trilogiei „Stăpânul Inelelor”, o continuare a „Hobbitului”, pentru care a avut nevoie de peste zece ani. Cele trei volume – „Frăţia inelului”, „Cele două turnuri” şi „Întoarcerea regelui” – sunt divizate fiecare în două cărţi mai mici, formând şase cărţi în total. Pentru scrierea acestor lucrări, Tolkien a folosit date din mitologia suedeză, nordică, din Germania medievală, dar şi izvoare engleze. Ambiţia sa a fost să scrie o saga mitologică şi să inventeze o mitologie proprie poporului britanic, pornind de la legendele populare.
Vezi și Campanie de încurajare a cititului, pe Valea Prahovei, cu fragmente din cărți
După apariţia succesivă, între 1954-1955, a volumelor, monumentalul roman „Stăpânul inelelor” a devenit un fenomen socio-cultural în anii ’60, mai ales în campusurile americane. Retipărit de mai multe ori, tradus în peste 25 de limbi şi vândut peste 100 milioane de exemplare, a devenit una dintre cele mai populare şi influente lucrări ale literaturii secolului al XX-lea. Au fost realizate adaptări ale romanului pentru radio, teatru şi film. Ecranizarea trilogiei „Stăpânul inelelor” a generat un nou val de interes faţă de roman, dar şi faţă de celelalte lucrări ale lui J.R.R.Tolkien.
După retragerea din învăţământul universitar, în 1959, s-a dedicat în întregime literaturii. În 1972, a primit titlul de comandant al Ordinului Imperiului britanic din partea reginei Elisabeta a II-a.
John Ronald Reuel Tolkien a murit la Bornemouth, Marea Britanie, la 2 septembrie 1973. Fiul său, Christopher Tolkien, s-a preocupat de finalizarea lucrărilor, tatălui său. A editat „Silmarillul”, publicat în 1977, iar un an mai târziu a câştigat premiul „Locus Award” pentru „cel mai bun roman fantezie”, potrivit site-ului www.thefamouspeople.com. În 1980, a început să publice restul scrierilor incomplete ale tatălui său.
Sursa: agerpres.ro