Școlile românești vor avea lifturi, dar toaletele în curte

2

Educația pentru sănătate și nutriție va fi inclusă în planurile de învățământ din România, începând cu anul școlar 2020-2021, potrivit celor mai noi modificări aduse Legii Educației, publicate deja în Monitorul Oficial. O altă prevedere ar obliga unitățile de învățământ să se echipeze cu lifturi, măsură venită în ajutorul elevilor cu dizabilități.

Parlamentarii au introdus în Legea Educației și obligativitatea lifturilor în școli, pentru copiii cu dizabilități locomotorii, sau să organizeze orele în clasele de la parter: „Pentru elevii cu dizabilități locomotorii, în vederea integrării acestora în învățământul cu frecvență, se vor achiziționa elevatoare sau orele se vor desfășura într-o sală de clasă situată la parter”, se arată în lege. Conform actualei legi, elevii cu Cerințe Educative Speciale pot „beneficia de învățământ la domiciliu sau pe lângă unitățile de asistență medicală”.

În ceea ce privește introducerea „Nutriției” printre materiile obligatorii, ministerele Educației și Sănătății s-au angajat să elaboreze o strategie privind educația pentru sănătate și nutriție până la data de 31 decembrie 2019. Strategia va fi transpusă în planurile – cadru de învățământ începând cu anul școlar 2020-2021.

Schimbări privind acordarea burselor

Potrivit prevederilor noii legi, elevii care învață, la zi, în învățământul preuniversitar, ar urma să beneficieze în fiecare lună de burse de performanță, de burse de merit, de burse de studiu și de burse de ajutor social. În textul legii din 2011 se preciza doar că elevii „pot beneficia” de acești bani. Totodată, cuantumul minim al bursei de performanță, de merit, de studiu și al celei de ajutor social se stabilește anual prin hotărâre a Guvernului. Elevii cu o situație materială precară, dar care au rezultate excelente la învățătură, vor putea să cumuleze ajutorul social cu bursa de performanță, de merit sau de studiu.

Probleme omise de Minister

Ministerul Educației nu a pomenit nimic în aceste modificări despre problema școlilor cu toalete în curte, deși Ecaterina Andronescu recunoștea că au fost peste 2.600 de școli în această situație, iar acum mai sunt 1.460. Anul acesta, ministerul a promis că va rezolva problema.

2 comentarii

  1. […] Educația pentru sănătate și nutriție va fi inclusă în planurile de învățământ din România, începând cu anul școlar 2020-2021, potrivit celor mai noi modificări aduse Legii Educației, publicate deja în Monitorul Oficial. O altă prevedere ar obliga unitățile de învățământ să se echipeze cu lifturi,… Cititi mai multe aici: Școlile românești vor avea lifturi, dar toaletele în curte […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here