Un număr de şase licee din Sălaj au avut promovabilitate 0% la simularea examenului naţional de bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a, susţinută în luna martie, fiind însă vorba de licee tehnologice care, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, urmează să se axeze în anii următori pe clase de învăţământ profesional, care nu vor mai susţine bacalaureatul.
Potrivit precizărilor făcute joi, într-o conferinţă de presă, de Marcel Lucaciu, purtător de cuvânt al ISJ Sălaj, unităţi de învăţământ cu promovabilitate 0%, la simularea pentru elevii de clasa a XII-a, au fost: Liceul Tehnologic Nr.1 Surduc, Liceul Tehnologic Nr. 1 Sărmăşag, Liceul Tehnologic Nr. 1 Sîg, Liceul Tehnologic Nr. 1 Nuşfalău, Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” Zalău şi Liceul Tehnologic „Ioan Ossian” Şimleu Silvaniei.
„Copii de la şcolile acestea au ajuns la liceu cu nişte medii sub cinci”
„Trebuie să ţinem cont de faptul că e vorba de copii care au ajuns la liceele respective cu medii de doi şi ceva. Repet, la admitere la liceu nu mai contează. Poate să ia doi la matematică, 10 la română, cinci la maghiară, se face media şi se repartizează. Dar copii de la şcolile acestea au ajuns la liceu cu nişte medii sub cinci. Doi şi, trei şi, patru şi. Şi a doua problemă este că aceşti copii, în mod normal ar trebui să intre în învăţământul profesional. Nu poţi să iei copii de nivelul notei de unu, doi şi după aceea să-i aduci la şase. (…) În următorii ani vor fi mai multe clase de învăţământ profesional şi vor fi la aceste şcoli care tot au 0%“.
Citește și: Situația elevilor români privind consumul de droguri: la capitolul fumat, românii sunt peste media europeană
La nivelul judeţului, s-au prezentat la simularea din luna martie 1.651 elevi de clasa a XII-a, constatându-se o creştere a ratei de promovabilitate, respectiv 40,88%, faţă de 36,70% în 2016. Promovarea examenului de bacalaureat naţional presupune o medie generală a probelor scrise de minimum şase, în timp ce promovarea unei probe scrise este condiţionată de obţinerea notei cinci.
Simularea a fost susţinută şi de elevii de clasa a XI-a, unde au fost prezenţi 1.661 elevi, promovabilitatea a fost de 31,67%, faţă de 29,46%, în 2016.
În perioada umrătoare se vor realiza planuri pentru măsuri de ameliorare a rezultatelor
Marcel Lucaciu a adăugat că în perioada următoare vor fi organizate consultaţii, ce au ca scop ameliorarea acestor rezultate.
„În această săptămână se desfăşoară consiliile profesorale în fiecare unitate de învăţământ, şi la gimnaziu şi la liceu. Diriginţii discută la clasă, după aceea se discută la fiecare clasă cu părinţii şi fiecare şcoală va trebui să realizeze un plan de măsuri de ameliorare a rezultatelor, un plan pe care trebuie să-l trimită la inspectorat şi vor fi monitorizate, în cadrul unei inspecţii tematice, modul în care şcolile respective, mai ales cele care au avut procente mai slabe, realizează pregătirea suplimentară a elevilor. Trebuie să stabilească un orar special de consultaţii pentru elevi şi să aibă dovezi că s-au ţinut acele consultaţii”.