sâmbătă, 14 decembrie 2024

CELE MAI CITITE

Colaborare Politehnica București – Honeywell pentru producerea energiei din surse regenerabile

Un laborator universitar de instruire a studenților și și a specialiștilor a fost inaugurat la Facultatea de Energetică din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti, dezvoltat de Honeywell.

Laboratorul este dotat cu două sisteme modulare de instruire pentru producerea energiei din surse regenerabile – unul pentru tehnologia specifică energiei eoliene (Wind Energy Training System) şi unul pentru energie solară (Solar Energy Training System). Ambele sunt monitorizate şi controlate de un sistem simulat de tip DCS (Distributed Control System), dezvoltat de Honeywell, numit Experion PKS, care rulează pe un server de înaltă performanţă.

Studenţii vor putea, de asemenea, să acceseze şi un sistem simulat de DCS-C300 (cel mai puternic controller de DCS din gama Honeywell). Una dintre principalele caracteristici ale acestuia este flexibilitatea, putând fi integrat cu multiple alte sisteme de automatizare, de la diverşi furnizori. Sistemul le oferă studenţilor posibilitatea să construiască şi să testeze diferite aplicaţii şi sisteme utilizate în sectorul energiilor regenerabile.

Un laborator de robotică va fi construit într-un liceu din comuna Valea Doftanei, județul Prahova

- Publicitate -

Rectorul Universităţii Politehnica, Mihnea Costoiu, a afirmat că noul laborator este unul „de educaţie în sensul mai larg”, care va putea fi folosit atât de studenţi, cât şi de cei care sunt pasionaţi sau interesaţi de domeniu.

„Un parteneriat în care reuşim să aducem un pic mai multă tehnologie în faţa studenţilor, în faţa şcolii, o tehnologie care să fie pusă la dispoziţia, deopotrivă, a celor care studiază la licenţă, dar şi pentru cei care au depăşit această fază, colegilor noştri cadre didactice şi publicului larg. Ne dorim foarte mult ca acest laborator să fie unul de educaţie în sensul mai larg, să fie folosit atât de studenţi, cât şi de cei care sunt pasionaţi sau sunt interesaţi de acest domeniu”, a declarat Costoiu la inaugurarea laboratorului.

Mihnea Costoiu a spus că laboratorul are două simulatoare pentru producţia de energie electrică din surse solare şi eoliene.

„Acest laborator este destinat în primul rând studenţilor universităţii, studenţilor la licenţă şi masteranzilor universităţii, dar este şi un laborator destinat publicului larg, adică specialiştilor care vor să se formeze în zona energiilor regenerabile. Acest laborator are două simulatoare care simulează producţia de energie electrică din surse solare şi eoliene, nu doar producţia efectivă, ci şi interacţiunea sistemelor cu gridurile locale, adică cu reţelele locale, cât şi cu reţeaua naţională, cum un specialist poate înţelege aceste interacţiuni, să managerieze aceste interacţiuni, atât producţia cât şi distribuţia de energie electrică, şi elemente digitale, şi software de asemenea de managementul reţelelor, precum şi managementul energiei. De asemenea, este foarte important să înţelegem că fiecare dintre noi, acasă, suntem potenţial consumatori ai acestor tehnologii”, a explicat Costoiu pentru AGERPRES.

El a precizat că specialişti şi din alte domenii vor putea merge la Politehnică într-un program postuniversitar „astfel încât să poată să aibă competenţele necesare, măcar să-şi gestioneze propria producţie de energie electrică”, dacă este prosumator. Aceşti specialişti vor putea să activeze şi în cadrul întreprinderilor mici şi mijlocii care produc energie electrică, dar nu ştiu să-şi managerieze producţia.

- Publicitate -

„Producţia nu este atât de simplă, trebuie să ai în vedere o serie întreagă de elemente de mentenanţă pentru sistemele respective, pentru că randamentul lor scade, deci sunt o serie întreagă de elemente extrem de importante pe care oricine le poate acumula în acest laborator”, a conchis Mihnea Costoiu.

CEO Honeywell România, Mihai Brana, a afirmat că noul laborator va fi utilizat şi pentru programe de pregătire în cadrul formării continue a adulţilor, a specialiştilor din domeniul energiei regenerabile şi sustenabilităţii.

„Sper ca studenţii de la Facultatea de Energetică să găsească în acest laborator toate resursele de care au nevoie pentru a-şi construi o carieră solidă în domeniul energiilor regenerabile şi a construi astfel drumul spre progres”, a declarat Mihai Brana.

Laboratorul de la Facultatea de Energetică din cadrul Politehnica Bucureşti este cel de-al şaptea inaugurat de Honeywell în universităţile din România, ca urmare a colaborării strânse dintre companie şi sistemul de învăţământ.

În prezent, numărul laboratoarelor deschise de Honeywell în cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti este de patru, alte trei funcţionând la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Universitatea Politehnică din Timişoara şi Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti.

 

- Publicitate -

2 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ARTICOLE POPULARE