Piatră funerară folosită de cavalerii templieri, descoperită la Aiud

0
piatră funerară, Aiud

O descoperire arheologică surprinzătoare a avut loc în cimitirul ortodox din Aiud, județul Alba, în timpul săpăturii unui mormânt. Oamenii au scos la suprafață o lespede din piatră de mari dimensiuni cu un craniu cu două oase încrucișate. Specialiștii susțin că oasele încrucișate marcau intrările în cimitirele spaniole din evul mediu.

La o primă analiză efectuată de specialiștii din cadrul Muzeului de Istorie din Aiud, s-a constatat că este o piatră tombală în formă de sarcofag, profilată, având partea superioară ornamentată cu nervuri în relief și, în extremitatea cu lățime maximă, un craniu uman stilizat ce suprapune două femururi încrucișate.

„Motivul ornamental, craniul ce suprapune două oase lungi încrucișate, a fost folosit în evul mediu de către cavalerii templieri care au introdus simbolul pentru a-și onora maestrul care a fost ars de viu în timpul unei persecuții.

Vezi și Cimitirul maritim de la Sulina este un loc unic în Europa

În secolul al XIV-lea, craniile și oasele încrucișate marcau intrările în cimitirele spaniole fiind prezente și pe pietrele funerare, amintindu-le oamenilor de fragilitatea vieții.

În zilele noastre, pe lângă utilizarea ca semn de pericol, este îndeobște asociat steagului ce era arborat pe navele care se îndeletniceau cu jaful pe mare, navele de pirați”, susțin cei de la muzeul din Aiud.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here