Cimitirul maritim de la Sulina este un loc unic în Europa

2

Cimitirul maritim de la Sulina este format din trei cimitire: Cimitirul creştin (împărţit în Cimitirul C. E. D., Cimitirul ortodox, Cimitirul ortodox de rit vechi – lipovenesc şi Cimitirul bisericilor europene occidentale), Cimitirul musulman şi Cimitirul evreiesc.

Printre morminte de ofiţeri şi comandanţi din Marina Regală Română poate fi găsit mormântul Prinţesei Ecaterina Moruzi, nepoata Voievodului moldovean Ioan Sturză. Ea s-a născut la Istanbul, dar murit la Sulina şi mormântul lui William Simpson, omul de încredere al inginerului şef al Comisiei Europene a Dunării. Simpson a condus 13 ani lucrările de construcţii pe canalul Dunăre – Marea Neagră.

Citiți și În Munții Bucegi se află cea mai pură apă din România

Puţini turişti se gândesc să viziteze cimitirul maritim din Sulina. Acesta reprezintă o frântură de istorie, o istorie frumoasă şi tulburătoare în acelaşi timp.

Cimitirul maritim din Sulina este un loc unic în Europa. Aici sunt îngropaţi alături, într-un complex funerar împărţit în mai multe zone, creştini de diferite confesiuni, evrei şi musulmani.

Multe din aceste morminte spun poveşti, şi de aceea ,localnicii din Sulina îl numesc “cimitirul viu”.

În trecut, Sulina a fost un port mare, un oraş cosmopolit şi a găzduit un timp sediul Comisiei Europene a Dunării. În 1870 a devenit “porto franco”, adică port liber, scutit de taxe vamale şi cu un regim special. Multe morminte de aici sunt ale unor marinari englezi sau ale angajaţilor Comisiei Europene a Dunării.

Timp de peste 300 de ani, Sulina a fost un loc de refugiu al temuţilor piraţi greci sau maltezi, care jefuiau corăbiile venite din Occident.

Unul dintre aceşti piraţi, Ghiorghios Kontoguris, este înmormântat aici. Pe piatra lui funerară a fost trecut celebrul semn al piraţilor – craniul cu două oase încrucişate. Localnicii spun că piratul jefuise sute de corăbii, prin urmare era foarte bogat, însă a murit singur şi sărac.

Astfel s-a născut zvonul privind un loc secret în care grecul îşi îngropase preţioasa comoara, undeva pe malul mării şi unii aventurieri încă mai caută acel loc. Alţii încearcă să găsească indicii pe lespedea lui funerară: tot o legendă spune că, pentru a citi corect inscripţia de pe mormântul piratului, piatra trebuie udată la primele ore ale dimineţii şi apoi lăsată puţin să se usuce, până când se vor vedea anumite litere în relief.

Alte două morminte de aici spun o tristă poveste de dragoste între doi tineri, care proveneau din familii rivale.

William Webster era căpitan pe nava Adalia, iar iubita lui, Margaret Ann Pincle, l-a urmat în secret pe navă, deghizată în marinar, pentru a fi alături de el. Cei doi îndrăgostiţi au murit în 1868, într-un naufragiu şi au fost îngropaţi la Sulina, unul lângă celălalt

Cimitirul maritim se afla chiar la ieşirea din Sulina, spre plajă. Este un loc deci care merită vizitat, pentru a cunoaşte misterele din trecutul acestui port. La Sulina vă puteţi delecta cu o baie în Marea Neagră, dar puteţi vizita şi pitoreştile canale şi lacuri ale Deltei Dunării.

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here