Muzee virtuale pe care le poți vizita de acasă

0

Site-ul cimec.ro al Institutului Naţional al Patrimoniului pune la dispoziţie o listă a muzeelor şi expoziţiilor virtuale din România.

În contextul ultimelor întâmplări numeroase instituții au fost închise, în această categorii au intrat și spaţiile culturale, iar oamenii a fost sfătuiți să stea acasă. Iată o alternativă pentru cei care rămân în casă în acestă perioadă – vizitarea muzeelor virtuale.

Pinacoteca di Brera, Milano

Colecțiile expuse în acest muzeu au fost adunate imediat după fondarea Academiei Brera (în 1776) în scopuri educaţionale. Însă, colecţiile au crescut în timp (Napoleon a fost unul dintre cele mai proeminente personaje care au contribuit la lărgirea patrimoniului galeriei), achiziţionând capodopere semnate de unii dintre cei mai reputaţi artişti ai Italiei, cum ar fi Logodna Fecioarei Maria de Rafael, Fecioara cu Sfinţii de Piero della Francesca (o operă unică cunoscută şi sub numele de Fecioara de la Brera sau Fecioara cu Pruncul şi Sfinţii), Hristos Mort de Andrea Mantegna, Cina la Emmaus de Caravaggio, Sărutul de Francesco Hayez, Găsirea Trupului Sfântului Marcu de Jacopo Tintoretto, doar pentru a da câteva exemple. Lucrări de dată mai recentă sunt semnate de unii precum Morandi, Modigliani şi Marino Marini.

 

Muzeul Luvru, Paris

Muzeu cu caracter universal, Luvrul posedă opere de artă din epoci diferite ale civilizației, din Antichitate până la 1848, și acoperă o arie geo-culturală întinsă, de la Europa occidentală, Grecia, Egipt până la Orientul Apropiat (la Paris există – în linii mari – o împărțire a domeniilor de expunere muzeală: arta europeană din perioada de după 1848 este încredințată Muzeului d’Orsay și Centrului Pompidou, arta asiatică este expusă la Muzeul național de Arte asiatice Guimet, iar arta africană, americană și din Oceania este sub tutela Muzeului Quai Branly), o serie de capodopere fiind expuse în Pavilionul Sesiunilor al muzeului Luvru. Operele prezente la Luvru au o mare varietate, de la picturi, sculpturi, desene până la ceramică, obiecte arheologice sau alte obiecte de artă.

 

Galeria Uffizi, Florenţa

Datorită colecției sale uriașe, unele dintre lucrările din galeria Uffizi au fost transferate în trecut în alte muzee din Florența – de exemplu, unele statui faimoase la muzeul Bargello. Un proiect a fost finalizat în 2006 pentru a extinde spațiul expozițional al muzeului, permițând vizionarea publică a multor opere de artă care, de obicei, erau depozitate. La fel, acest spatiu poate fi vizionat în mediul virtual.

 

Muzeele Vaticanului

Istoria Muzeelor Vaticanului debutează, cu aproximaţie, la începutul secolului al XVI-lea, când Papa Julius II a luat decizia să expună faimoasa statuie a lui Laocoon cu fii săi în Cetatea Vaticanului, ca urmare a preţioasei expertize oferite de Michelangelo şi de Giuliano da Sangallo în ceea ce priveşte autenticitatea statuii. Însă acesta a fost doar începutul unei lungi serii de iniţiative asemănătoare care, în cele din urmă, au dus la formarea unuia dintre cele mai reputate şi mai vizitate muzee din lume. Inţiativa Papei Julius II a fost apoi continuată de Papa Clement XIV, Papa Pius VI şi Papa Grigore XVI, precum şi de alţi papi care au succedat în cursul istoriei.

 

MET, Muzeul Metropolitan New York

Cu peste doua milioane de opere de artă ce acoperă o perioada de mii de ani, Muzeul Metropolitan de Artă din New York este unul dintre cele mai mari și prolifice muzee de artă din lume. De aceea ar trebui să se regăsească pe lista de obiective turistice ce trebuie vizitate de către orice turist care pășește în metropola americană, acum poți face acest lucru în timp ce stai pe canapea.

 

Muzeul Ermitaj, Sankt Petersburg

Istoria muzeului dateaza din 1764, atunci cand Ecaterina a II-a a inceput sa puna la expozitie colectiile sale private de pictura, fiind si foarte valoroase, obtinute la Berlin. Iubitoare de arta, tarina spunea despre sine ca nu se pricepe prea mult la pictura, dar ii placea sa colectioneze tablouri. Achizitionarea de tablouri pentru palat a fost continuata in diverse orase din strainatate (Dresda, Paris, Roma) din diferite colectii particulare. Pentru a reuni o colectie capabila sa rivalizeze cu cele ale suveranilor sau inaltilor demnitari, Ecaterina a II-a i-a imputernicit pe ambasadorii ei sa participe la licitatii in ateliere din toata Europa.

 

Muzeul de Arheologie, Atena

Muzeul național de arheologie găzduiește cele mai importante artefacte din locații variate ale Greciei. Muzeul național de arheologie din Atena este cel mai mare muzeu din Grecia și unul din cele mai mari muzee din lume. Colecțiile sale cuprind 20.000 de exponate oferind o panorama a civilizației grecești de la începutul erei preistorice până la perioada antica târzie.

 

Muzeul Prado, Madrid

Fondat ca muzeu de pictură și sculptură, „el Prado” conține de asemenea o importantă colecție de peste 5.000 de desene, 2.000 de afișe, 1.000 de monede și aproape 2.000 de obiecte decorative și lucrări de artă. Sculptura este reprezentată prin peste 700 de lucrări și printr-un număr mai mic de fragmente sculpturale.

 

British Museum, Londra

Pentru o vizita la British Museum, turistii ar trebui sa rezerve timp din belsug in vacanta lor la Londra, deoarece muzeul adaposteste o multime de comori. Exploarează acest muzeu în regim virtual.

 

Galeria Naţională de Artă, Washington

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here