Iaşi: Peste 500 de invenţii din ţară şi din străinătate, prezentate la Euroinvent 2022

2
Foto: Euroinvent/Facebook

Cele mai bune dintre cele peste 500 de invenţii şi proiecte aparţinând unor cercetători şi oameni de ştiinţă din peste 40 de ţări, care au fost expuse în cadrul celei de-a 14-a ediţii a Euroinvent – Expoziţia Europeană a Creativităţii şi Inovării, au fost premiate, sâmbătă, în cadrul unei festivităţi organizată la Palatul Culturii din Iaşi.

Conf.univ.dr. Andrei Victor Sandu, organizator al Euroinvent, a declarat că, la ediţia din acest an, sunt înregistrate în concurs 680 de proiecte, peste 500 dintre ele fiind prezentate fizic la Iaşi, iar restul fiind prezentate şi jurizate online.

„Sunt inventatori de toate vârstele, de la copii de şcoală primară până la academicieni şi pensionari, care şi-au expus creaţiile din ultimii ani, acele idei care ne pot face viaţa mai uşoară, mai frumoasă şi mai sigură”, a declarat conf. univ.dr Andrei Victor Sandu.

În cadrul evenimentului, un juriu internaţional a acordat Marele Premiu Ştiinţific şi trofeul Euroinvent 2022 Universităţii Politehnice din Timişoara şi echipei conduse de Corneliu Birtok-Băneasa, pentru complexitatea şi numărul mare al invenţiilor şi cercetărilor cu care a participat la eveniment.

De asemenea, profesorului Ion Sandu de la Forumul Inventatorilor Români i-a revenit Premiul Special pentru Celebrarea a 70 de ani, pentru impactul major pe care îl are asupra inventicii din România şi pentru numărul mare de invenţii.

Premiul pentru cel mai tânăr inventator „Andi Dwi PUTRA” a fost acordat unei echipe din Malaezia, care a fost prezentă la Iaşi cu un număr mare de studenţi şi cu multe lucrări. Un premiu acordat de Universitatea „Alexandru I. Cuza” (UAIC) din Iaşi a fost acordat echipei de cercetători de la ICECHIM Bucureşti, în timp ce Cyber Life Award i-a revenit echipei WIIPA Taiwan.

Vezi și Programul de studii Arhitectură, de la Universitatea Oradea, a primit acreditare ARACIS

Premiul pentru Medicină i-a fost acordat echipei de la Universitatea din Craiova, coordonată de prof. Daniela Tarniţă, pentru o proteză a cotului. Premiul pentru colaborare – Sinergy Award a fost câştigat de echipa coordonată de Petronela Garoi de la Institutul National pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei. De asemenea, Alina Vlădescu de la Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Optoelectronică-INOE 2000 a primit Premiul Pro Scientia et Innovatio, iar echipa de la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Dancu, din judeţul Iaşi, a primit Premiul pentru Agricultura Viitorului (Agro Future Prize).

EUROINVENT a fost organizat sub egida Festivalul Internaţional al Educaţiei 2022 şi sub înaltul patronaj al Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, fiind singurul eveniment din România care se desfăşoară cu sprijinul IFIA – International Federation of Inventors’ Associations şi WIIPA – World Inventions Intellectual Property Associations.

EUROINVENT este organizat de Asociaţia Forumul Inventatorilor Români, Asociaţia pentru Ecologie şi Dezvoltare Durabilă, prin Centrul EUROPE DIRECT Iaşi, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” şi Universitatea „Al. I. Cuza”, împreună cu celelalte universităţi ieşene şi parteneri din străinătate.

 

 

 

 

Sursa: agerpres

2 comentarii

  1. […] Cele mai bune dintre cele peste 500 de invenţii şi proiecte aparţinând unor cercetători şi oameni de ştiinţă din peste 40 de ţări, care au fost expuse în cadrul celei de-a 14-a ediţii a Euroinvent – Expoziţia Europeană a Creativităţii şi Inovării, au fost premiate,… Cititi mai multe aici: Iaşi: Peste 500 de invenţii din ţară şi din străinătate, prezentate la Euroinvent 2022 […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here