Zi liberă de 1 iunie, miercuri, pentru elevi, profesori și părinți

4
Foto: digi24.ro

Ziua de 1 iunie 2022, care pică miercuri, este zi liberă nelucrătoare pentru elevi, profesori și părinți, conform Codului Muncii.

Ziua internaţională a copilului a fost stabilită în 1954, fiind numită Ziua Universală a Copiilor, care se celebrează la 20 noiembrie, în fiecare an, promovând colaborarea internaţională şi conştientizarea problemelor copiilor din întreaga lume, dar şi dezvoltarea bunăstării acestora, conform site-ului www.un.org.

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) marchează această zi la 20 noiembrie, data la care au fost adoptate Declaraţia Drepturilor Copilului în 1959 şi Convenţia asupra Drepturilor Copilului, în 1989. Convenţia stabileşte o serie de drepturi ale copiilor, între care dreptul la viaţă, la sănătate, la educaţie, la joacă, la viaţă de familie, protecţie împotriva violenţei, scrie site-ul organizației. Convenţia stabileşte o serie de drepturi ale copiilor, între care dreptul la viaţă, la sănătate, la educaţie, la joacă, la viaţă de familie, protecţie împotriva violenţei, informează agenția de presă Agerpres.

Prin Rezoluţia nr. 836, adoptată la 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a recomandat ca toate ţările să instituie o Zi a copilului şi a sugerat guvernelor ca această zi să să fie celebrată de fiecare ţară la o dată pe care o consideră potrivită.

Vezi și Ateliere de creație, teatru stradal, muzică de epocă la prima ediție a „Souvenir de Tulcea. Zilele Centrului Vechi”

În România, Ziua internaţională a copilului este sărbătorită la data de 1 iunie, ca şi în alte aproximativ 50 de ţări. Totodată, alte peste o sută de ţări celebrează o zi a copilului la date diferite, mai notează Agerpres.

La 16 noiembrie 2016, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea legii prin care este modificat Codul muncii prin declararea zilei de 1 iunie – Ziua Copilului ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. Astfel, din 2017, ziua de 1 iunie este nelucrătoare.

 

Sursa: edupedu.ro

4 comentarii

  1. […] Ziua de 1 iunie 2022, care pică miercuri, este zi liberă nelucrătoare pentru elevi, profesori și părinți, conform Codului Muncii. Ziua internaţională a copilului a fost stabilită în 1954, fiind numită Ziua Universală a Copiilor, care se celebrează la 20 noiembrie, în fiecare an, promovând… Cititi mai multe aici: Zi liberă de 1 iunie, miercuri, pentru elevi, profesori și părinți […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here