Un sistem similar a fost implementat în Spania în 2021. Schema pilot culturală germană are ca scop încurajarea adolescenților să îmbrățișeze cultura live și să dea un impuls economiei culturale după recuperarea post-pandemică, scrie classicfm.com.
În Germania, aproximativ trei sferturi de milion de adolescenți urmează să primească un „pașaport cultural” din partea guvernului în 2023, pentru a-și reaprinde interesul pentru industria artistică.
Ce este „KulturPass”
„KulturPass” este un program pilot care le va oferi celor care împlinesc 18 ani anul viitor vouchere în valoare de 200 de euro pe care le vor putea cheltui pentru activități culturale, inclusiv în săli de teatru și concerte.
Programul a fost anunțat vinerea trecută, în cadrul unei conferințe de presă comune a ministrului german al culturii, Claudia Roth, și a ministrului de finanțe, Christian Lindner.
În cadrul evenimentului, Roth a explicat că programul KulturPass are ca scop „să-i entuziasmeze pe tineri cu privire la diversitatea culturii din țara noastră”, precum și să dea un impuls economiei culturale, care încă se recuperează după pandemia Covid-19.
Programe similare au fost introduse în alte părți ale Europei.
În luna octombrie a anului trecut, Spania a anunțat că adolescenții care împlinesc 18 ani în 2021 vor primi o cultură de 400 de euro pe care să o cheltuiască pe orice, de la cărți la bilete la concerte. Franța și Italia au avut, de asemenea, scheme similare, dar cea din Spania a fost prima care a fost implementată ca măsură de reacție la pandemia Covid-19.
De la punerea în aplicare a schemei spaniole, guvernul lor a raportat că 57,6 % din populația țării care a împlinit 18 ani în 2022 s-a înscris în schemă.
Se estimează că schema Germaniei va costa guvernul lor 100 de milioane de euro și, dacă KulturPass are succes, s-a raportat că programul de vouchere ar putea fi extins la un grup demografic mai larg, eventual pentru persoanele cu vârsta de 15 ani și mai mult.
Cui îi este destinat KulturPass
KulturPass este destinat, în principal, vizitării artelor live, cum ar fi teatrul și concertele. Cu toate acestea, vor fi impuse limite pentru achizițiile individuale, pentru a-i încuraja pe tinerii de 18 ani să cheltuiască cei 200 de euro pentru o serie de activități, în loc de un singur bilet.
Organizațiile mai mici, cum ar fi librăriile independente și cinematografele, sunt, de asemenea, promovate ca locuri în care se poate cheltui KulturPass-ul. Magazinele online, precum Spotify și Amazon, au fost excluse din program.
Mai multe informații despre acest program urmează să fie publicate în curând, dar existența unor orientări mai clare privind modul în care pot fi cheltuiți cei 200 de euro a provocat îndoieli în rândul criticilor.
Directorul executiv al Consiliului Cultural German, Olaf Zimmermann, și-a exprimat sprijinul pentru acest program, dar a cerut, de asemenea, ca KulturPass să fie livrat rapid și să fie însoțit de reguli bine definite, astfel încât tinerii de 18 ani care își sărbătoresc ziua de naștere anul viitor să nu rămână fără cadoul din partea guvernului german.