Finanțare de 2,2 milioane de lei pentru o școală de vară organizată de Universitatea de Vest

1
Universitatea-de-Vest-Timisoara-masterat

Universitatea de Vest Timișoara va beneficia în următorii trei ani de o finanțare de 2,2 milioane de lei din Schema de Granturi Competitive pentru universități din cadrul proiectului Romania Secondary Education Project/ROSE pentru în vederea realizării programului West Summer University. 

Școala de vară, devenită deja tradiție pentru universitatea timișoreană, așteaptă ca în următorii trei ani să găzduiască 600 de elevi și are ca scop principal promovarea învățământului superior, în vederea prevenirii abandonului școlar în rândul elevilor de liceu.

Proiectul adresează în special elevilor de clasa a X-a și a XI-a care trăiesc în zone rurale sau alte zone în care nu există școli în proximitate. De asemenea, sunt încurajați să se înscrie elevi care provin din familii cu venituri mici, cei care se simt discriminați etnic, cei care au unul sau ambii părinți lucrând în străinătate și elevii cu cerințe educaționale speciale.

În cadrul programului, elevii vor  avea ocazia de a simula procesul de învățare și evaluare universitar, dar și „viața de student” în general. Astfel, în următorii trei ani, cei 600 de înscriși vor avea ocazia de a participa la cursuri, seminarii și laboratoare reprezentative pentru anul I de studiu, susținute de profesori sau doctoranzi.

Pe lângă programul de educație formală oferit, proiectul urmărește să creeze și un cadru de dezbateri și educație non-formală – sesiuni de consiliere privind orientarea în carieră, activități de socializare și discuții pe teme educaționale. Nu în ultimul rând, prin West Summer University este vizată și promovarea orașului Timișoara ca centru universitar și areal de dezvoltare în mediile sociale și culturale din care provin participanții.

Citește și: Universitatea din București i-a premiat pe cei mai buni membri ai comunității academice

 

„Proiectul răspunde unui obiectiv major din planul managerial, promovarea șanselor egale, adică asigurarea unei mai mari cuprinderi în învățământul superior a elevilor proveniți din mediul rural, din familii cu nivel socio-educațional scăzut, a elevilor cu cerințe educaționale speciale. Practic, vorbim de valorificarea rezervei de talent din rândul grupurilor de tineri mai slab cuprinse în învățământul superior. Experimentarea vieții de student în UVT permite elevilor să ia o decizie informată în ceea ce privește alegerea facultății, fapt ce conduce la scăderea abandonului”, spune rectorul UVT, prof. dr. Marilen Pirtea.

Proiectul West Summer University a demarat în 2012, coordonat fiind de Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara (OSUT). Proiectul a primit titlul de „Cel mai bun proiect de voluntariat al anului 2014” în domeniul Educație la Gala Națională a Voluntarilor.

 

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here