Fiecare pas reduce riscurile asociate sedentarismului

0

Până acum s-a tot vorbit de cifra magică 10.000. Acest număr de paşi făcuţi zilnic ne-ar fi ţinut sănătoşi. Însă un nou studiu dă peste cap ceea ce ştiam până acum. 10 mii de pași zilnic a fost până acum bariera magică pe care trebuia să o atingem. Însă, un nou studiu arată că de fapt fiecare pas contează.

Evident, totul depinde de numărul de kilograme. Conform unui studiu publicat în British Journal of Sports Medicine și citat de The Guardian, fiecare pas în plus față de 2.200 de pași pe zi, până la aproximativ 10.000, aduce o reducere riscurilor asociate sedentarismului și kilogramelor în plus, și un lucru important, indiferent de timpul petrecut pe scaun conform TVR.

Experții au constatat că cel mai mic risc de deces prematur a fost observat la cei care efectuau între 9.000 și 10.500 de pași pe zi.

Vezi și Câți pași trebuie să parcurgi pe zi, pentru o viață sănătoasă

În ceea ce privește prevenirea accidentului vascular cerebral și a atacului de cord, riscurile cele mai mici au fost întâlnite la cei care făceau aproximativ 9.700 de pași pe zi.

Studiul, realizat de cercetători de la Universitatea din Sydney, a analizat informații de la peste 70.000 de persoane în jur de 61 de ani, colectate de la Biobank din Marea Britanie.

Participanții la studiu au fost echipați cu accelerometre timp de șapte zile pentru a măsura nivelul lor de activitate. După o perioadă de urmărire de șapte ani, s-au înregistrat 1.633 de decese și 6.190 de evenimente cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord sau accidentele vasculare cerebrale.

Între 9.000 și 10.500 de pași pe zi pot reduce riscul de deces prematur

Concluziile studiului au arătat că între 9.000 și 10.500 de pași pe zi pot reduce riscul de deces prematur cu 39% și riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral cu peste o cincime.

În plus, s-a constatat că orice număr de pași zilnici peste 2.200 pe zi a fost asociat cu rate mai scăzute de deces și boli de inimă, independent de timpul petrecut într-o poziție sedentară, iar beneficiile au crescut odată cu creșterea numărului de pași. În ambele cazuri, jumătate din beneficiile observate au fost obținute la aproximativ 4.000 și 4.500 de pași pe zi.

Julie Ward, asistent medical principal la British Heart Foundation, ne dă o idee despre ce înseamnă activitate fizică. ” Activitatea fizică poate lua forme diverse, adaptate stilului de viață al fiecăruia, precum luarea de pauze regulate pentru a merge departe de ecranele calculatoarelor, participarea la activități în sala de sport, la cursuri de exerciții sau chiar coborârea cu o stație mai devreme din autobuz pentru a face mai mulți pași.”

Așadar, fiecare pas contează.

Fiecare pas reduce riscurile asociate sedentarismului, deci reduce riscul de îmbolnăvire și mai face ceva. Ne lasă mai mulți bani în portofel și pe card. Și asta pentru că sănătatea este scumpă, extrem de scumpă oriunde în lumea asta.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here