miercuri, 6 noiembrie 2024

CELE MAI CITITE

Festivitatea de decernare a titlului „Şcoala Europeană”, ediția 2018

Ministerul Educaţiei Naționale a premiat, astăzi, unitățile de învățământ preuniversitar câştigătoare ale celei de-a XV-a ediţii a Competiției Naționale „Şcoală Europeană”. Festivitatea de decernare a titlului „Şcoala Europeană” celor 61 de „Școli Europene” s-a desfășurat în Sala „Nicolae Iorga” a Palatului Parlamentului din București.

Fiecare unitate de învăţământ a primit certificatul „Şcoală Europeană – 2018″ şi un premiu în valoare de 5.000 lei care va fi utilizat pentru dotări. Decizia privind bunurile care vor fi achiziţionate aparţine conducerii fiecărei unităţi de învățământ. MEN va repartiza sumele către inspectoratele școlare judeţene/Inspectoratul Școlar al Municipiului Bucureşti, acestea urmând să le transfere unităţilor de învăţământ.

La ediţia din acest an s-au înscris 112 unităţi de învăţământ preuniversitar din 29 de județe și din Capitală. Pe primele 5 locuri s-au clasat Şcoala Gimnazială „Vasile Pârvan” din Bârlad/județul Vaslui (192 puncte), Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului/județul Suceava (191 puncte), Şcoala Gimnazială „M. C. Epureanu” din Bârlad/jud Vaslui (189 puncte), Școala Gimnazială „Elena Donici Cantacuzino” din Pucioasa/județul Dâmbovița (182 puncte) și Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Iași (179 puncte).

Evaluarea candidaturilor s-a realizat după următoarele criterii:

1. coerenţa activităţilor derulate în cadrul proiectelor/programelor europene cu politica generală a instituţiei şcolare

2. integrarea activităţilor derulate în cadrul proiectelor/programelor europene în programul curent al şcolii

3. performanțele școlare reflectate în rezultatele elevilor la examenele naționale, olimpiade și concursuri școlare

4. asigurarea egalităţii de şanse și facilitarea accesului la educație

5. continuitate şi constanţă în derularea de activităţi/proiecte/programe europene

6. strategie şi modalităţi de implementare și evaluare

7. strategie şi modalităţi de valorizare (diseminare şi exploatare a rezultatelor/produselor)

8. dezvoltarea dimensiunii europene a educaţiei prin activităţile de cooperare europeană

9. calitatea și coerența documentelor de candidatură (documentele manageriale pentru perioada 2015-2018, formularul de candidatură și portofoliul ilustrativ).

Reamintim că această competiție se adresează tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar care au fost şi sunt implicate în programele europene din domeniul educației și formării profesionale și constă în evaluarea calității și coerenței managementului școlii, reflectat în documentele manageriale, precum și a impactului pe care activitățile derulate în cadrul proiectelor europene l-a avut asupra culturii organizaționale și a ethosului școlii.

Certificarea școlilor cu titlul „Școală Europeană” le conferă recunoaștere și prestigiu în cadrul comunităților educaționale, iar eforturile pe care le fac pentru menținerea titlului obținut determină un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi și noi proiecte, ceea ce conduce la o îmbunătățire a managementului școlar și la dezvoltarea unei culturi organizaționale solide.

Activităţile/proiectele/programele luate în considerare pentru această competiție sunt:

a) derulate de şcoli prin programele Comisiei Europene, ale Parlamentului European și alte instituții europene: Erasmus+ (2014-2020), eTwinning, Europa-casa noastră (Lider European și EuroQuiz), Școli-ambasador ale Parlamentului European, Euroscola etc;

b) derulate de şcoli în parteneriat cu ambasade, universităţi şi şcoli din Uniunea Europeană, companii europene, asociaţii profesionale europene, ONG–uri cu scop educaţional/de formare profesională care activează la nivel european etc.;

c) finanțate din fonduri structurale, în care școala este aplicant sau partener.

Certificatul obținut are o valabilitate de trei ani, după care şcoala trebuie să reintre în concurs pentru reconfirmarea titlului. În acest sens, trebuie să dezvolte noi proiecte de parteneriat cu alte şcoli din UE, iar managementul şcolii trebuie să fie unul coerent şi performant, centrat pe dezvoltarea dimensiunii europene a educaţiei.

Din cele 2.023 de unități de învățământ preuniversitar participante la edițiile anterioare (2004 -2017), 775 au primit titlul de „Școală Europeană”.

Competiţia pentru obţinerea certificatului „Şcoală Europeană” este recunoscută de instituțiile europene ca un exemplu de bună practică la nivel european, prin care autoritatea națională în domeniu susține unitățile de învățământ și valorizează experiențele acestora acumulate în cadrul proiectelor europene de parteneriat între școli.

Rezultatele complete sunt disponibile pe site-ul MEN în secțiunea dedicată.

sursa edu.ro

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ARTICOLE POPULARE