Philip Roth, laureat al premiului Pulitzer, a murit la vârsta de 85 de ani

0

Scriitorul și jurnalistul american Philip Roth, laureat al premiului Pulitzer, a murit la vârsta de 85 de ani. Potrivit Reuters, care îl citează pe agentul literar al lui Philpi Roth, Andrew Wylie, scriitorul a murit marţi, la ora locală 22.30.

Philip Roth s-a născut pe 19 martie, 1933, la Newark, New Jersey, a absolvit Universitatea Bucknell şi a urmat un masterat în literatură engleză la Universitatea din Chicago.

A început să scrie scurte povestiri pentru Paris Review, Esquire, The New Yorker şi alte reviste în timp ce preda la Universitatea din Chicago.

 

Citește și O profesoară a reușit să revoluţioneze predarea Limbii Române prin intermediul unor aplicații

Succesul său timpuriu a fost marcat de controverse după apariţia celui de al treilea roman al său, “Portnoy’s Complaint (1969)”, în care autorul descrie un onanist compulsiv cu o mamă evreică autoritară.

În multe dintre cărţile sale, Roth a creat alter ego-uri literare sau le-a dat personajelor centrale numele său şi multe caracteristici similare.

El a câştigat un Premiu Pulitzer pentru romanul său din 1997 “American Pastoral”, dar nu a primit niciodată premiul Nobel, deşi numele său a fost vehiculat adesea printre posibilii câştigători.

Roth este considerat unul dintre cei mari autori americani moderni, fiind menţionat alături de Saul Bellow, John Updike, Norman Mailer şi Gore Vidal.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here