Vineri, 26 iunie 2020, de la ora 19.00, va fi o seară de vernisaj în noul sediu al Galeriei Occidentului din strada Ernest Broşteanu 33 A. Pe simezele galeriei se vor regăsi 36 de lucrări a doi tineri artişti consacraţi, prezenţi în cataloage şi expoziţii individuale şi de grup, din ţară şi străinatate:
PAULA CRAIOVEANU, absolventă a Institutului.de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu (Bucureşti), doctor in arte vizuale, arhitect, artist şi designer de interior şi NICOLA DARCO, absolvent al Institutului de Artă din Avellino (Italia), secţia grafică publicitară.
PAULA CRAIOVEANU crează prin colaj sau asamblaj, folosindu-se de elemente de arhitectură istorică a Bucureştiului, o viziune subiectivă, fantastică asupra unui oraş ce se luptă să-şi (re)găsească identitatea.
Una dintre temele predilecte abordate de Paula Craioveanu este Antichitatea. Mai multe colaje semnate de Paula Craioveanu cu astfel de imagini inspirate de mitologie vom întâlni deci cu siguranţă la expoziţia care se deschide pe 26 iunie. În anul 2018, luna decembrie, Paula Craioveanu a avut expoziţia personală “Perspective mitologice”, găzduită de Qreator şi care a fost deosebit de apreciată iat lucrările din expoziţie au făcut parte din acelaşi proiect “Neo-Mitologia”, proiect prezentat şi în expoziţiile din Los Angeles şi New York.
Alte lucrări semnate de Paula Craioveanu la expoziţia de la Galeria Occidentului vor fi colajele suprarealiste. Unele dintre ele sunt tot cu inspiraţie din personajele de legendă, apare însă în forţă şi elemente de arhitectură, Ferestrele din București sunt punctul de pornire al unor colaje, lucrări unice şi originale care reprezintă spații imaginare, realizate prin asocieri neașteptate și explozii de culoare Alăturarea neașteptată a două elemente care nu se vor afla niciodată în același loc, ferestrele din București și vegetația subtropicală, colajele Paulei Craioveanu reprezintă astfel, o viziune subiectivă, fantastică asupra arhitecturii.
2019. Ce cărți au citit românii
Folosindu-se de tehnica specială a decolajului şi de cromatica vintage specifică anilor ’50 -’60, NICOLA DARCO dezvăluie fragmente din istoria posterului şi afişului de film din perioada de glorie a cinematografiei italiene şi americane când filmele cu Sophia Loren, Marcello Mastroiani, Marlyn Monroe sau James Dean, umpleau până la refuz sălile de cinema.
NICOLA DARCO a început în anul 2000 primele lucrări pe pânză folosind tehnica mixtă a colajului peste care a intervenit cu pictură în ulei. În 2003 a început să experimenteze tehnica décollajului fiind atras de curentul Noului Realism din anii ʿ60 fondat de câțiva artiști francezi și italieni.. Aşa cum mărturiseşte, Nicola Darco “am fost atras de tehnica de rupere a afișului ca semn de protest în societate, iar acest mod de a explora afișul, de distrugere a lui vine chiar din interiorul personalității mele”.
Curatorul expoziţiei este cunoscutul critic de artă Marius Tiţa.
Accesul la eveniment se face doar pe bază de invitaţie, cu respectarea măsurilor care se impun pe teritoriul Romaniei în starea de alertă COVID 19. Expoziţia rămâne deschisă până pe 12 iulie 2020 şi se poate vizita doar cu programare prealabilă. Atenţie: accesul în clădire este permis doar cu mască de protecţie iar purtarea ei este obligatorie pe tot parcursul evenimentului.