Experiențe de artă pentru tineri: Muzeul-Atelier Școala de la Piscu

1
Foto: zenivers.ro

Un „muzeu-atelier” cu o componentă puternică educațională, unde copiii, tinerii și oricine, în fond, poate vizita și experimenta arte și tradiții precum sculptură, olărit, lecții de patrimoniu. Este ceea ce au construit la Piscu, la 30 de km de București, doi oameni de cultură: Adriana Scripcariu, istoric de artă și soțul ei, Virgil Scripcariu, sculptor.

A durat 16 ani și multe eforturi și investiții pentru a clădi un muzeu cu obiecte tradiționale și cu ateliere de sculptură și olărit în weekend-uri. Adriana și Virgil au înființat aici și o școală pe care au susținut-o din surse proprii timp de 11 ani dar resursele au ajuns la final și în acest an o vor închide – este varianta scurtă a poveștii legate de inițiativa educațională. Dar componenta educațională se va păstra în cadrul muzeului: cei doi soți, alături de copii, se concentrează pe activitățile de la muzeu, oferind „experiențe” celor care sunt atrași de arte și tradiții.

 

Povestea inițiativei educaționale 

Ulterior, după ce școala primară din localitate a fost închisă, Adriana și Virgil au avut ideea curajoasă și neobișnuită de a înființa o școală privată, pentru a ajuta copiii comunității, inclusiv acolo au învățat și copiii lor. „Cred că a fost prima școală privată din mediul rural”, spune Virgil.c

La școală se învățau materiile clasice și în plus numeroase cunoștințe din aria culturală, cu accent pe istorie și patrimoniu. Adriana, care este istoric de artă, a scris un manual pentru județul Ilfov, despre patrimoniul local.

Vezi și249.637 de vizitatori au trecut trecut pragul muzeului Grigore Antipa în 2021; 18.115 participanţi la proiecte educaţionale

Pentru o vreme, explică Virgil, școala a fost oferită gratuit copiilor din localitate, dar după 3 ani nu au mai putut să o susțină și a fost solicitată o taxă variabilă „în funcție de veniturile familiei, considerăm că era o taxă modică”, spune acesta. Însă odată cu taxa, elevii au devenit tot mai puțini și, deși s-a aflat despre ea și a existat interes din partea unor familii din capitală pentru acest tip de învățământ alternativ, nu a reușit să se dezvolte și nici măcar să se mențină pe linia de plutire, astfel că în acest an școala privată va fi închisă.

Între timp, acum 5 ani, soții Scripcariu au început să construiască și să doteze Muzeul de ceramică și olărit unde sunt prezentate obiecte valoroase și organizate ateliere de olărit și sculptură, la final de săptămână.

„În România nu există muzee de ceramică. Am strâns aici  obiecte, documente fotografice, hărți, este practic o istorie mai bine conturată a comunității, care să vorbească despre patrimoniul local. Alte țări au reușit să facă puntea între ceramică tradițională și ceramiștii contemporani, ceramica este foarte iubită în Occident, dar și în Japonia, China”, spune sculptorul.

Vezi și Muzeul Baloanelor, primul muzeu de baloane 100% biodegradabile din Roma

Construcția acestui spațiu s-a făcut în cea mai mare parte cu bani privați: „Cred că este o victorie a societății civile și private a felului în care s-a dezvoltate România la nivel de mentalitate”, adaugă acesta.

 

 

 

Sursa: g4media.ro

un comentariu

  1. […] Un „muzeu-atelier” cu o componentă puternică educațională, unde copiii, tinerii și oricine, în fond, poate vizita și experimenta arte și tradiții precum sculptură, olărit, lecții de patrimoniu. Este ceea ce au construit la Piscu, la 30 de km de București, doi oameni de cultură: Adriana… Cititi mai multe aici: Experiențe de artă pentru tineri: Muzeul-Atelier Școala de la Piscu […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here