Vaccin Covid: ce țări administrează a patra doză

1
©IPA/Fotogramma

Israelul a decis că va oferi a patra doză de vaccin anti-Covid celor peste 18 ani, dar numai celor ale căror afecțiuni medicale o impun sau care sunt expuși unui risc mare pentru efectele virusului. Prin urmare, vaccinul va fi administrat în cazuri specifice și numai la cel puțin 4 luni după a treia doză.

La început, a patra doză în Israel a fost rezervată pentru persoanele peste 60 de ani. Până în prezent există peste 600 de mii de oameni care s-au vaccinat cu a patra doză. În Italia, în acest moment, nu se așteaptă o a patra doză, iar Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) este precaută și preferă să aștepte date suplimentare.

În Statele Unite, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au dat undă verde persoanelor imunocompromise la cinci luni după a treia doză. Spania și Germania au autorizat-o, de asemenea, pentru persoanele expuse riscului, în timp ce Ungaria o asigură pentru întreaga populație.

Chiar și CEO-ul Pfizer, Alber Bourla, a subliniat deja că este de preferat un vaccin anual, comparativ cu boosterele administrate la fiecare 4 sau 5 luni.

Între timp, studiile continuă cu privire la a patra doză: o lucrare coordonată de Spitalul Universitar Oslo – și publicată în Jama Neurology – a observat, de exemplu, că la pacienții cu scleroză multiplă care nu au răspuns suficient la a doua doză de vaccin împotriva Covid-19, a treia doză este capabilă să crească nivelului de protecție.

citește și Omicron supraviețuiește până la 8 zile pe o suprafață de plastic

 

 

 

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here