Dragoș Pîslaru: Învățământul profesional, tehnic și teoretic trebuie încorporate într-un singur tip de educație

3

Fostul ministru al Muncii, Dragoș Pîslaru, a declarat că este necesară încorporarea învățământului profesional, tehnic și teoretic într-un singur tip de educație, astfel încât să nu mai existe stereotipul că „dacă ești instalator, n-ai voie să știi Shakespeare”, și a explicat că Guvernul condus de Dacian Cioloș a insistat pe învățământul dual, însă din cauza „unor chichițe”, lucrurile au fost „încremenite”.

„În 2016 Guvernul Cioloș a insistat foarte mult pe învățământul dual, și anume acel învățământ care presupune colaborarea între firmele care au nevoie de forță de muncă și sistemul acesta de învățământ și tehnic, dar cumva lucrurile s-au încremenit prin modul în care inspectoratele au gândit lucrurile, prin normele profesionale, prin tot felul de chichițe administrative. Dacă voi avea această șansă, privilegiu, să ajung în Parlamentul European prin votul românilor voi milita pentru această reformă și încorporare a învățământului profesional, tehnic și teoretic într-un singur tip de educație care să ne fie mult mai ușor de folosit în România pentru a avea într-adevăr o forță de muncă bine pregătită și care să schimbe situația actuală, în care lumea pe de o parte nu și găsește loc de muncă în anumite circumstanțe, dar în marea partea din situații angajatorii nu mai găsesc persoane”, a afirmat Pîslaru, într-o conferință de presă.

Este necesară schimbarea mentalității

Acesta consideră că este nevoie, în primul rând, de o schimbare de mentalitate a modului în care se raportează lumea la învățământul profesional.

„Eu cred că ușor, ușor ajungem în situația în care un instalator sau un specialist în anumite chestiuni de reparații prin casă va trebui să-l plătești în aur să-l mai ai, în sensul că n-o să mai găsim tipul acesta de oameni. (…) Cuvântul meseriaș în limba română are o conotație foarte pozitivă. Ești meseriaș, adică știi să faci anumite lucruri. Și asta vine de pe vremea de dinainte de ’89, când era chestia aia: meseria e brățară de aur. Se cultiva partea de asta de muncitorime. (…) Ce am ajuns să se întâmple astăzi e o reinversare a lucrurilor, în care cumva învățământul teoretic se duce într-o zonă în care nu mai servește atât de bine piața muncii, iar învățământul profesional este sora vitregă, sora mai mică nefinanțată a educației din România”, a explicat Pîslaru.

Trebuie să renunțăm la stereotipuri

El a mai spus că trebuie să renunțăm și la stereotipul potrivit căruia „dacă ești instalator, n-ai voie să știi Shakespeare”.

„Chiar dacă nu va fi ușor, cred că odată ce începem la nivel european o reformă, problema nu e doar a României, este la nivel european, se poate ușor împinge o reformă și către sistemul românesc, astfel încât la un moment dat cineva care are dexteritatea sau pasiunea pentru o meserie să nu pară să e mai prost decât cineva care știe să citeze din Shakespeare. Poți să ai aceeași persoană care să fie extraordinar de bună, să aibă aptitudini grozave la gramatică și literatură și să fie un bun meseriaș. La noi există încă stereotipul că dacă ești instalator n-ai voie să știi Shakespeare. Nu-i adevărat! În viața reală sunt oameni talentați care pot face și una și cealaltă”, a spus acesta.

Fostul ministru al Muncii, Dragoș Pîslaru, figurează pe lista anunțată de Alianța USR-PLUS pentru alegerile europarlamentare.

Citește și Un profesor de la o universitate britanică de top vine pentru prima dată în România să predea pentru o zi tehnicile gândirii critice

3 comentarii

  1. […] Fostul ministru al Muncii, Dragoș Pîslaru, a declarat că este necesară încorporarea învățământului profesional, tehnic și teoretic într-un singur tip de educație, astfel încât să nu mai existe stereotipul că “dacă ești instalator, n-ai voie să știi Shakespeare”, și a explicat că Guvernul condus de… Cititi mai multe aici: Dragoș Pîslaru: Învățământul profesional, tehnic și teoretic trebuie încorporate într-un s… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here