#Foaiagoală de la simularea examenelor de Evaluare Națională naște numeroase reacții

2

După ce Consiliul Național al Elevilor (CNE) a anunțat că boicotează Simularea examenelor de Evaluare Națională în semn de protest împotriva modului în care acestea au fost organizate, Ministerul Educației i-a informat că rezultatele slabe obținute în ultimii ani de elevi i-au determinat să ia măsuri pentru a crește performanța la Bac și Evaluare. Totodată, Iulian Cristache, președintele Federației de Părinți (FNAP), este de părere că CNE și-a depășit atribuțiile prin acest demers.

“Dăm foaia goală pentru că simulările nu ne vor evalua competențele, ci doar cunoștințele. Nu ne vor evalua capacitatea de a gândi critic, ci doar capacitatea de a reproduce informațiile care ne-au fost dictate la clasă. Simulările au ajuns să fie experimentul ministerului, nu experiențele noastre de învățare, iar acest lucru ne motivează să ne ridicăm în fața tuturor acestor nedreptăți, printr-un protest: fie dând foaia goală, fie scriind tot ceea ce este greșit la sistem, transformându-ne foaia de examen într-un manifest față de învățământul românesc”, spun elevii.

Consiliul Național al Elevilor invită elevii la protest

CNE dorește prin această campanie, denumită sugestiv “Anul acesta, dăm #foaiagoală la simulările naționale!”, să contribuie la reconstruirea sistemului de educație: “Invităm elevii din România să ni se alăture în protestul prin care ne opunem modului în care sunt organizate simulările examenelor naționale. Mai mult decât orice altceva, o facem pentru generațiile viitoare, pentru că ele nu trebuie să fie asemenea nouă, o generație de sacrificiu, o generație de cobai ai Ministerului Educației Naționale. Modificările nefundamentate din acest an ne fac să refuzăm a fi părtași la acest experiment, unde examenele par a deveni un scop, nu un mijloc”, au mai spus elevii.

#Foaiagoală a atras critici din partea părinților

Contactat de Jurnalul, Iulian Cristache, președintele FNAP, a explicat de ce nu este de acord cu protestul elevilor: “Nu sunt de acord cu acest demers al Consiliului Elevilor, nu poți vorbi în numele tuturor fără să le ceri părerea în prealabil. În primul rând, pentru că, înainte de a boicota simularea, trebuiau să ne consulte și pe noi. Pentru că, până la urmă, ei se referă la elevii de clasa a VII-a și a VIII-a, care sunt minori. Și-au depășit complet atribuțiile, nu pot ei să ia decizii în numele copiilor noștri. Federația Părinților a fost de acord cu această simulare. Probabil și-ar dori să intre direct în Bacalaureat și Evaluare, fără niciun examen intermediar”, a declarat acesta.

În replică, Marian Ignat, secretarul Consiliului Elevilor, a clarificat această problemă: “Această inițiativă a pornit din dorința de a semnala problemele legate de această evaluare, care nu a făcut altceva decât să îi aglomereze pe copiii de clasa a VIII-a și a VII-a. Ei nu pot boicota aceste examene pentru că au multă presiune din partea părinților în ceea ce privește școala. Ne adresăm în special elevilor din clasele mai mari care trebuie să facă ceva, să ia măsuri ca aceste examene să fie făcute pentru a testa cunoștințele elevilor în adevăratul sens al cuvântului”, a declarat Ignat pentru Jurnalul.

Cum a apărut protestul #foaiagoală

În urmă cu aproape o lună, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, anunța că elevii trebuie evaluați mai des pentru că rezultatele de la examenele naționale din ultimii ani au fost foarte slabe: “Dacă ne uităm la examenul de Bacalaureat, o să vedem că avem licee unde promovarea este peste 95% și licee unde este zero sau între zero și 25%. Poate facem simulare în fiecare an, ca să creștem presiunea cumva asupra lor să se pregătească pentru examenul final”, declara pe 19 februarie.

“Dăm foaia goală pentru că suntem conștienți că ministerul ne vrea niște cobai, niște procente dintr-o diagramă și nimic mai mult. Dăm foaia goală pentru a trage un semnal de alarmă înainte să fie prea târziu, înainte să ajungem în punctul critic în care vom susține simulări de examene naționale anual”, arată comunicatul remis de Consiliul Național al Elevilor.

Citește Protest la simularea examenelor de Evaluare Națională 2019. Elevii de clasele a VII-a și a VIII-a sunt îndemnați să dea foaia goală

2 comentarii

  1. […] După ce Consiliul Național al Elevilor (CNE) a anunțat că boicotează Simularea examenelor de Evaluare Națională în semn de protest împotriva modului în care acestea au fost organizate, Ministerul Educației i-a informat că rezultatele slabe obținute în ultimii ani de elevi i-au determinat să ia… Cititi mai multe aici: #Foaiagoală de la simularea examenelor de Evaluare Națională naște numeroase reacții […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here