Rectorul UPB: Legea privind personalul de cercetare creează codul consolidării parteneriatelor între mediul privat şi universităţi

0
mihnea-costoiu-rector-universitatea-politehnica-bucuresti

Legea privind personalul de cercetare creează „codul consolidării” parteneriatelor între mediul privat şi universităţi, precum şi între personalul didactic şi de cercetare, în conformitate cu cerinţele pieţei, consideră rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti (UPB), Mihnea Costoiu.

Reprezentantul UPB afirmă că „oprirea exodului” intelectualilor din România se face prin măsuri concrete şi nu prin declaraţii şi îşi manifestă speranţa că această lege va constitui o astfel de măsură.

Sunt încântat să vă informez că iniţiativa parlamentară privind stimularea personalului de cercetare, dezvoltare şi inovare – pe care am iniţiat-o şi susţinut-o – a fost promulgată. Decretul nr. 610/2017 din 30 iunie 2017 privind promulgarea Legii pentru stimularea personalului de cercetare, dezvoltare şi inovare din instituţii de învăţământ superior de stat şi unităţi de cercetare-dezvoltare-inovare din sistemul naţional a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 515 din 4 iulie 2017. Mai mult decât oricând, activităţile de cercetare-dezvoltare-inovare stau la baza creşterii economice şi dezvoltării sociale. Comunităţile academice şi ştiinţifice devin din ce în ce mai relevante nu doar în procesul educaţional, ci în implementarea strategiilor naţionale de creştere durabilă. Tocmai de aceea, eforturile mele din ultima perioadă s-au concentrat asupra promovării, facilitării activităţilor de cercetare şi asupra generării condiţiilor în care rezultatele cercetărilor să poată fi implementate sau lansate pe piaţa din România“, afirmă reprezentatul UPB, potrivit unui comunicat de presă.

Noua lege asigură cadrul legal pentru impulsionarea activităţilor de cercetare ştiinţifică, dezvoltare, inovare, creaţie, servicii şi transfer tehnologic din cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat şi unităţilor de cercetare-dezvoltare-inovare din sistemul naţional, prin atragerea de resurse financiare din mediul economic privat, şi pentru dezvoltarea parteneriatului public-privat.

 

Citește și: UB lansează primul masterat în Filosofie, Politică și Economie din țară

 

Totodată, legea mai prevede că pentru dezvoltarea şi consolidarea centrelor/institutelor de cercetare, inclusiv pentru susţinerea unor reviste sau mobilităţi, instituţia de învăţământ superior de stat şi/sau unitatea de cercetare-dezvoltare-inovare din sistemul naţional poate aloca o sumă reprezentând maximum 10% din volumul cheltuielilor indirecte.

„Prevederile prezentei legi se aplică tuturor tipurilor de contracte de cercetare/finanţare/servicii care sunt încheiate cu persoane juridice de drept privat, exceptându-le pe cele care sunt finanţate din fonduri externe nerambursabile”, se precizează în lege.

Sursă foto: www.romaniacurata.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here