Schimbările legislative frecvente, ambiguitatea legilor și slaba finanțare – probleme ale școlilor doctorale românești

0
conferinta-institutiilor-organizatoare-de-studii-universitare-doctorale

În zilele de 21 și 22 septembrie 2017 a avut loc prima Conferință națională a Instituțiilor organizatoare de studii universitare de doctorat, organizată la inițiativa IOSUD — Universitatea din Craiova. Pricipalele probleme scoase în evidență în cadrul conferinței a fost ambiguitatea legislativă, slaba finanțare a activității doctorale, diseminarea rezultatelor la nivel internațional și posibilitatea valorificării acestora. 

Dezbaterile au fost foarte intense, scoțând în evidență ambiguitatea legislativă și frecvența alarmantă și neperformantă a schimbărilor legislative, care nu permit validarea prin timp a măsurilor luate, nevoia imperioasă de colaborare între IOSUD-urile din universitățile românești pe de o parte și dintre acestea și Ministerul Educației Naționale pe de alta. Una dintre probleme spinoase care a revenit în discuțiile participanților a fost problema finanțării activității doctorale și cea a fructificării rezultatelor cercetării doctorale, universitățile având menirea de a deveni centre puternice de diseminare și implementare, cu impact economic concret, a rezultatelor cercetării doctorale”, se arată într-un comunicat de presă remis de Universitatea din Craiova.

Potrivit organizatorilor, studiile doctorale reprezintă „poarta deschisă” către activitatea de cercetare performantă, acestea putând fi continuate prin studii post-doctorale, „care să conducă firesc către performanță în cercetare și, pentru cei care își desăvârșesc activitatea didactică, către procesul de abilitare”.

 

Citește și: A 25-a ediție a Simpozionului Internațional „Sisteme Informaționale Geografice” va avea loc la Iași pe 27 și 28 septembrie

 

Participanții au scos în evidență importanța strategiilor de internaționalizare a activității doctorale dezvoltate de IOSUD-urile din Universitățile românești, în vederea diseminări internaționale a rezultatelor cercetării doctorale, stabilirii de parteneriate reale și de rețele academice doctorale în cadrul cărora tineri cercetători români să își poată confirma potențialul.

În urma discuțiilor, participanții au căzut de acord asupra necesității constituirii unui Forum Național al Instituțiilor organizatoare de studii universitare de doctorat din universitățile românești. În cadrul conferinței a fost supusă dezbaterii și o primă Declarație comună de constituire a acestui Forum, urmând ca această inițiativă să fie înaintată Consiliului Rectorilor din România spre analiză și aprobare. Inițiatorii speră că forumul va reprezenta o voce puternică a IOSUD-urilor în relația cu instituțiile decidente în domeniul educației și cercetării la nivel național (MEN, CNATCU, ARACIS, UEFISCDI).

Participanții și-au exprimat convingerea că semnalizarea problemelor multiple, complexe, cu implicații majore în performanța activității doctorale din universitățile românești va conduce, pe de o parte, la optimizarea cadrului legislativ și, pe de alta, la valorizarea socială a activității de cercetare, care mobilizează energiile creatoare ale sistemului academic românesc”, se mai arată în comunicatul de presă.

La eveniment au participat reprezentanţi a peste 40 de universităţi din ţară – rectori, directori IOSUD, directori de şcoli doctorale precum şi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale.

Sursă foto: www.cvlpress.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here