Pe 27 și 28 septembrie la Iași va avea loc ce de-a XXV-a ediție a Simpozionului Internațional „Sisteme Informaționale Geografice”, organizat de Facultatea de Geografie și Geologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Programul Simpozionului include prezentarea lucrărilor științifice pe 27 septembrie, respectiv seminarii practice şi aplicația practică de teren, pe 28 septembrie.
Lucrările acceptate la ediția din acest an vor fi publicate în revista East European Journal of GIS and Remote Sensing – noua serie a jurnalului „Lucrarile Simpozionului Sisteme Informaționale Geografice”. De asemenea, organizatorii anunţă că întreaga Arhivă a Lucrărilor Simpozionului Internaţional SIG, care conţine peste 330 de articole ştiinţifice, a fost digitalizată şi poate fi consultată aici.
Temele discutate în cadrul simpozionului
În cadrul simpozionului vor fi abordate următoarele teme: Analiza, manipularea și vizualizarea datelor geografice; Modelarea și analiza datelor de tip rețea; Studii de caz din administrația publică, rețele utilitare, cadastru și geodezie; Studiul riscurilor naturale și gestiunea situațiilor de urgență; Studiul biodiversității; Studiul proceselor hidrologice; Studii climatice; Studii de geografie fizică și umană; Infrastructuri de date spațiale; Servicii cartografice web; Programe libere, date și standarde deschise; Tehnologii și tehnici noi de colectare a datelor geografice (senzori, drone, structure from motion); Arhelologie, geografie și cartografie istorică.
Citește și: Două sute de cadre didactice, academicieni, oameni de cultură și cercetători: nu vrem autori de manuale selectați politic!
Lucrările Simpozionului vor avea loc în Aula „Gheorghe Asachi” a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași și în Sala Pașilor Pierduți, ambele amplasate în cadrul Palatului Universitar din Copou, deschiderea evenimentului urmând a avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 10.00.
Istoricul simpozionului
„Sisteme Informaționale Geografice” este primul simpozion dedicat Sistemelor Informaționale Geografice și teledetecției organizat în țara noastră. Prima ediție a fost organizată în 1991 ca urmare a colaborării dintre Universitatea „Al. I. Cuza din Iași”, Academia de Științe a Republicii Moldova și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, în anul 1991. Ulterior s-au alăturat în tabăra organizatorilor Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea Agrară de Stat din Moldova și, mai nou, Asociația geo-spatial.org. În prezent simpozionul este organizat prin rotație de instituțiile partenere.