Autismul nu ar trebui catalogat ca o dizabilitate, fiind o abilitate atipică

0

Psihologul Mădălina Stanca, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu Jiu, a afirmat, marţi, de Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, că această tulburare ”nu ar trebui catalogată ca o dizabilitate, fiind o abilitate atipică”.

Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a SJU Târgu Jiu, Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, marcată pe 2 aprilie, are scopul de a creşte gradul de conştientizare asupra acestei tulburări.

Simptomele autismului variază în funcţie de tipul şi severitatea afecţiunii şi se remarcă, de obicei, din primii ani de copilărie.

Vezi și Ce terapii funcționează în recuperarea copiilor cu autism?

„Data de 2 aprilie este declarată ‘Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului’, prilej care ne îndeamnă la înţelegere, toleranţă, empatie, deschiderea spre a vedea dincolo de graniţele acestui diagnostic şi dorinţa de cunoaştere corectă a cauzelor care generează specificitatea acestor copii, dar şi la înţelegere şi apreciere faţă de cei care îi au alături, fie că sunt părinţii sau fraţi, fie colegi, cadre didactice. Pentru mine, părinţii sunt adevăraţi eroi! Îmi menţin convingerea, pe care o expun şi părinţilor care vin la cabinet, şi anume aceea că autismul nu ar trebui catalogat ca o dizabilitate, fiind o abilitate atipică. Nevoile bazale de atenţie, răbdare, îngrijire şi iubire sunt aceleaşi ca ale oricărui copil tipic. Copiii cu tulburare de spectru autist (TSA) au nevoie de joacă, socializare, prieteni, la fel ca toţi copiii, iar cercetările demonstrează că implicarea şi acceptarea firească a persoanelor din mediul de contact aduc rezultate în demersul terapeutic”, a menţionat Mădălina Stanca.

Prin educarea atitudinii, putem aduce un plus atât vieţii noastre, cât şi a celor afectaţi de autism

„Astfel, invitaţia mea este să integrăm acest diagnostic ca făcând parte parte din viaţă, să încercăm să dizolvăm rezistenţa la interacţiunea cu aceste fiinţe speciale, privindu-le frumosul (fie el exprimat prin atenţia la detalii, creativitate, modul specific de a reacţiona etc.) din spatele comportamentelor atipice. Lumea acestor copii este creată de modul cum noi ne raportăm la ei, îi acceptăm, îi integrăm, ne informăm corect şi îi privim ca parte firească a lumii universale! Să devenim conştienţi că autismul nu este o alegere şi că oricare dintre noi am fi putut fi în acest scenariu, iar împreună, educându-ne atitudinea, putem aduce un plus atât vieţii noastre, cât şi a lor!”, a mai precizat ea.

Vezi și Simptome ale autismului

Cu prilejul Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj organizează, marţi, o serie de activităţi care îşi propun să sublinieze necesitatea îmbunătăţirii calităţii vieţii persoanelor cu autism, astfel încât acestea să poată duce o viaţă împlinită, ca parte integrantă a societăţii.

Astfel, sub sloganul „Azi port albastru”, Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Handicap (CSCCH) Târgu-Jiu, serviciu social aflat în subordinea DGASPC Gorj, a marcat această zi prin multiple activităţi de recreere şi socializare, startul acestora dându-se încă de la primele ore ale zilei de 2 aprilie, când cei mici au fost antrenaţi în jocuri şi concursuri diverse. Însoţiţi de personal de specialitate, copiii de la CSCCH Târgu-Jiu au participat şi la construirea unui puzzle de mari dimensiuni, după care s-au deplasa în Parcul Central, unde a avut loc ‘Marşul de conştientizare a autismului’, potrivit unui comunicat emis, luni, de DGASPC Gorj.

Marşul conştientizării a continuat cu „Parada costumelor din materiale reciclabile”, pornind din parc spre Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, pe zona pietonală, până în Piaţa Prefecturii. Cu această ocazie, s-au împărţit pliante cu tematica autismului, în scopul informării şi sensibilizării opiniei publice în privinţa acestei boli.

Marţi, atât în interiorul clădirii CSCCH Târgu-Jiu, cât şi în exterior, sunt expuse panouri cu lucrările copiilor, dar şi bannere cu mesaje pentru comunitate. Clădirea CSCCH Târgu-Jiu este iluminată în albastru, culoarea simbol a conştientizării autismului, iar intrările în centru au fost decorate cu arcade de baloane albastre.

La nivelul judeţului Gorj, în statisticile DGASPC, se regăsesc peste 273 de copii diagnosticaţi cu autism.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here