Cine e Daniel Breaz, ministrul interimar al Educației

2

Viorica Dăncilă l-a propus interimar la Educație pe Daniel Breaz, actualul ministru al Culturii. Acesta este la conducerea ministerului Culturii din noiembrie 2018, iar până acum s-a remarcat printr-o serie de gafe care au generat valuri de reacții.  

Pe 14 ianuarie 2019, ministrul Culturii, Daniel Breaz, a fost invitat în studioul Digi24 și a vorbit despre ce reprezintă pentru el „ca român, ca și cadru didactic” poetul Mihai Eminescu. Exprimarea demnitarului, care este licențiat în matematică, a lăsat de dorit.

„Pentru mine ca om, ca român, pot să spun, ca și cadru didactic….eu consider, așa cum consideră foarte multă lume, că este practic cel mai mare poet CARE l-a dat România, cel puțin până în momentul de față (corect „pe care l-a dat” – n.r.). O operă extraordinară”, a spus ministrul Culturii.

Daniel Breaz s-a arătat iritat atunci când a fost întrebat dacă are în minte niște versuri de Mihai Eminescu, dacă le poate recita, și a făcut mai multe cacofonii.

Dialogul din acea emisiune

Daniel Breaz: Una dintre poeziile care cred că este în mintea fiecărui român e Luceafărul. Bine, nu toată, că nu știu câți dintre români pot să reproducă această poezie. Este extrem de lungă. Cred că câteva versuri din Luceafărul există în mintea fiecărui român.

Cosmin Prelipceanu: Și cu ce semnificație? Dacă ne și spuneți versurile…

Daniel Breaz: Acum ce facem aici? Suntem la o oră de română, în care să fac comentariul literar al versurilor?

Cosmin Prelipceanu: V-am spus că vrem să ajungem la Daniel Breaz omul.

Daniel Breaz: Da, îmi place să citesc, îmi place să citesc poezie, îmi place să citesc și un roman bun, dar niciodată nu am fost omul care să facă comentarii literare.

Cosmin Prelipceanu: Ne spuneți câteva versuri din Eminescu? Importante pentru dumneavoastră.

Daniel Breaz: Pot să vă spun un singur vers. Suntem aici la o oră de limba română sau la un examen de bacalaureat? Pot să spun un vers, atâta vreau să spun, ca să vă satisfac și dumneavoastră plăcerea sau dorința de a vedea dacă cunosc un singur vers: Cobori în jos, luceafăr blând.

Daniel Breaz, despre modele și „bune practice”

La o zi după ce a spus că Mihai Eminescu „este practic cel mai mare poet CARE l-a dat România”, ministrul Culturii a recidivat. S-a întâmplat chiar de Ziua Culturii Naționale, când Daniel Breaz a ținut un discurs la Ateneul Român.

„Ceea ce spunea, în introducerea CARE a făcut-o (CORECT: „pe care a făcut-o”) domnul președinte al Academiei…o să vorbesc și o să încerc să exprim câteva lucruri legate de cultura națională”, a declarat Daniel Breaz, ministrul Culturii.

Referindu-se la poporul român, el a spus că este „prin excelență deschis spre dialog și schimb de valori artistice, dar și receptiv la modelele și la bunele PRACTICE (CORECT: „practici”) ale celorlalți”.

Daniel Breaz: O mamă singură cu doi copii nu reprezintă o familie: „A fost o familie, dar s-a întâmplat ceva și nu mai este“

În mai 2018, s-a remarcat în spațiul public cu afirmații despre familia monoparentală. În viziunea lui, o mamă singură cu doi copii „a fost o familie, dar s-a întâmplat ceva și nu mai este”. Daniel Breaz a declarat public că este un susținător al familiei tradiționale, spunând că nu știe dacă în România există familie monoparentală.

„Dar o mamă singură cu doi copii nu este o familie?”, a fost întrebat Breaz, în contextul în care angajații unui cinematograf din Capitală i-au spus unei mame care își crește singură copiii că o familie este formată obligatoriu din doi adulți și doi copii. „Nu. A fost o familie, dar s-a întâmplat ceva și nu mai este”, a răspuns senatorul PSD.

Declarațiile lui Breaz veneau în contextul în care cinematograful Hollywood Multiplex s-a aflat în centrul unui scandal, după ce Raluca Zdrobiș a povestit că nu i s-a permis să achiziționeze pachetul Family de bilete la film, întrucât acesta se adresa doar familiilor formate din doi adulți și unul sau doi copii.

Citește și Programul pentru studenți, Erasmus+, se extinde

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here