Ministerul Educației va reglementa câte ore poate să lucreze la teme un elev în afara şcolii

0
Foto: Captura Privesc.eu

Luni Ministrul Educației, Mircea Dumitru, va semna un ordin prin care se va reglementa câte ore poate și trebuie să lucreze la teme un elev în afara școlii, potrivit declarației acestuia în cadrul sesiunii online „De vorbă cu ministrul tău”, scrie Agerpres. Potrivit ministrului, pentru învățământul primar timpul pe care trebuie să îl petreacă un elev pentru a face teme nu trebuie să depășească o oră, iar la gimnaziu, două ore.

„Luni voi semna un ordin de ministru prin care reglementăm câte ore poate şi trebuie să lucreze un elev sau o elevă în afara şcolii. Ceea ce se întâmplă este că vacanţele de vară se transformă într-un fel de competiţie, de concurs – câte sute sau mii de probleme să rezolvăm. Noi, oamenii maturi, aşteptăm vara pentru a putea să ne relaxăm, să ne odihnim”, a declarat Mircea Dumitru.

Acesta vede temele de vacanță pentru elevi ca pe un abuz împotriva căruia trebuie luate măsuri legislative:

„Iar o elevă sau un elev care este în clasa a VIII-a, a IX-a, a X-a, a XII-a trebuie să lucreze încontinuu, în aşa fel încât în septembrie, când ajunge la şcoală, să nu o supere pe doamna învăţătoare sau pe doamna dirigintă şi să vină cu caietul de teme făcute. Dacă nu se înţelege chestiunea aceasta printr-o pedagogie naturală, pe care ar trebui să o trăim, să o respirăm în mod firesc, atunci legiuitorul, în cazul de faţă ministrul Educaţiei, dă un ordin prin care spune, de pildă, că la învăţământul primar, la casa pregătitoare, nu se dau teme acasă”, a adăugat acesta.

Mircea Dumitru mai sușine că pentru învăţământul primar, timpul pe care trebuie să îl petreacă un elev pentru a-și face teme nu trebuie să depăşească o oră, limită care să crească gradual către gimnaziu și liceu. Aceasta a mai adăugat însă că profesorii sunt cei care trebuie să stabilească aceste limite în funcție de dificultatea temelor și a capactății elevilor:

„Pentru învăţământul primar, de asemenea, este un cuantum de ore pe care trebuie să îl petreacă acasă ca să facă temele, care nu trebuie să depăşească o oră. Pentru învăţământul gimnazial, creşte gradul la două ore. Pentru liceu, sigur că trebuie să fie ceva mai mare. Asta este o obligaţie pe care trebuie să o coreleze fiecare dascăl, fiecare profesor, fiecare educator cu ceea ce gândeşte că este cuantumul de rezolvare a unei probleme sau sarcini sau a unei teme. Trebuie să gândească că este un prag, o limită de tolerabilitate pentru un elev care se află la o vârstă foarte fragedă şi care nu poate, nu are capacitatea psihologică şi biologică să se concentreze intelectual asupra unei astfel de sarcini după ce a stat un număr foarte mare de ore la şcoală”, a susţinut ministrul.

Citește și: Serviciile „after school”, cuprinse în bugetul pe 2017 al Primăriei București

 

Mircea Dumitru a precizat că acest lucru nu înseamnă că elevilor li se interzice să lucreze mai mult dacă ei își doresc cu adevărat acest lucru:

 „Asta nu înseamnă că cineva nu este lăsat să muncească mai mult. Noi spunem ce este obligatoriu. Dacă dorinţa elevului este să citească mai multe ore pe zi, este decizia elevului”, a accentuat el.

Foto: captură privesc.eu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here