Una dintre cele mai frumoase fotografii de natură sălbatică aparține chiar unui român. „Starling Murmurations” este o fotografie care surprinde „dansul” a 100.000 de grauri în zbor și care a cucerit o lume întreagă. Fotograful, chiar un român stabilit în Germania, a primit premiul 4 la concursul „Fotografia anului de natură sălbatică” organizat de Muzeul de Istorie Naturală din Londra, la categoria „Alegerea publicului”.
Cine este românul care a primit mențiune la concursul de fotografie organizat de Muezul de Istorie din Londa. Fotografia sa a făcut furori în întreaga lume
Daniel Dencescu este numele celui care a realizat fotografia uluitoare care surprinde 100.000 de grauri în zbor și care este o iluzie optică. Păsările iau diverse forme și în funcție de imaginația fiecăruia, imaginea te poate duce cu gândul la o pasăre uriașă, un dragon sau poate chiar o balenă.
View this post on Instagram
Într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Digi24, fotograful român care este de profesie economist, a dezvăluit că nu urmărește o anumită formă în momentul în care face fotografia. Uluitor este că, pentru a face astfel de fotografii cu adevărat spectaculoase, el a studiat mai bine de 200 de ore zborul acestor păsări. Pentru el este important să știe unde și când migrează pentru a ști exact care este momentul potrivit să le fotografieze. Însă secretul din spatele acestor fotografii constă în tehnică. Ele nu sunt făcute în momentul în care păsările iau forma pe care fotograful ar vrea să o surprindă. Și aici vine partea palpitantă: fotograful apasă pe butonul aparatului în momentul în care păsările în zbor sunt atacate de un uliu, prădătorul lor, așa cum a explicat chiar el:
„În momentul în care își caută loc de adăpost, atunci vin toate păsările răpitoare să îi atace și în momentul acela încep acele dansuri în cer În fotografia respectivă au fost 100.000 de grauri. Eu urmăresc pasărea răpitoare ca să știu dacă atacă. Atunci când atacă, declanșez fotografia mea Fotografiile în sine nu sunt manipulate în niciun fel”, a explicat Daniel Dăncescu.
Din cele 50.000 de fotografii trimise către muzeu, 25 au ajuns pe lista scurtă care au și fost propuse votului publicului. O fotografie cu un urs polar care doarme pe un iceberg, a fost desemnată fotografia anului și a primit premiul People’s Choice. De asemenea, au fost premiate și alte trei fotografii: o broască țestoasă care „face cunoștință cu o libelulă”, o familie de lei a fost surprinsă într-un moment tandru, iar aurola boreală fotografiată de Audun Rikardsen a primit locul 5.
Revenind la fotografia realizată de românul Daniel Dencescu, este important de menționat că aceasta este singura fotografie în mișcare. Pentru a demonstra originalitatea, a trimis și o serie de videoclipuri pe care le-a făcut chiar în timp ce apăsa butonul aparatului de fotografiat.
„Îmi place să las persoanele să vadă singure ce vor. Eu nu am spus niciodată că este o pasăre, sunt foarte multe persoane care spun că este o balenă sau un dragon și asta face fotografia mult mai interesantă. Au fost trimise 50.000 de fotografii, dintre care juriul de la muzeu a selectat 25 și apoi a început o nouă jurizare din partea publicului din lumea întreagă. Neoficial, fotografia mea a terminat pe locul 3, dar muzeul premiază primele 5.”, a mai spus el.
Pasiunea pentru a fotografia grauri, semn de la Dumnezeu: „Pe malul Tigrului la Roma am fotografiat un stol de grauri într-o formă de îngeri”
Poate că deseori ați auzit oameni spunând că lucrurile nu sunt întâmplătoare în viață. Și asta a spus chiar și Daniel. Deși lucrează într-o corporație mare din Frankfurt, timpul liber este dedicat marii lui pasiuni care nu a venit oricum. A primit de mic copil îndrumare în zona artei, și-a dorit să devină pictor, iar mai târziu a fotografiat de la artă stradală până la portrete. Și totuși, de unde pasiunea pentru grauri? 2008, Roma. Acesta e locul în care lui Daniel Dencescu i-a arătat Dumnezeu ce trebuie să facă.
„Am început în 2008 în România la București cu fotografia de stradă și de portret, apoi mai târziu când m-am mutat în Germania, în 2012 am început cu fotografia abstractă pe vreme mohorâtă. M-am specializat pe fotografia cu stolurile de grauri acum 8 ani de zile când pe malul Tigrului la Roma am fotografiat un stol de grauri într-o formă de îngeri și am considerat că este un semn de la Dumnezeu să continui cu seria asta mai departe”, a spus el în interviul oferit în exclusivitate pentru Digi24.