UPDATE: Camerei Deputaților vrea să scoată băuturile energizante din școli și spitale

1
energizante
energizante

UPDATE 21.02.2024 De ce sunt periculoase energizantele pentru minori și care sunt efectele lor a explicat, Radu Ţincu, medic primar ATI la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, șeful disciplinei de toxicologie din cadrul Universității de Medicină Carol Davila.

„Energizantele sunt periculoase pentru minori pentru că vorbim despre o dezvoltare insuficientă a sistemului nervos central. Aceste substanțe acționează la nivelul unor neurotransmițători cerebrali, iar dacă acest lucru se întâmplă în perioada de dezvoltare a creierului, acesta poate să sufere anumite modificări. Acești tineri folosesc în exces energizantele pentru a înlătura starea de oboseală și atunci apare o suprasolicitare a sistemului nervos central, care va duce la o degradare progresivă a sinapselor. Dacă ar fi să discutăm în mode generic, aceste substanțe folosite pe termen lung încă din adolescență, în loc să crească capacitatea intelectuală, ele nu fac altceva decât să distrugă rețelele neuronale și să scadă IQ-ul acestor copii. (…) Ele sunt toxice și pentru adulți. Când suntem obosiți, trebuie să ne odihnim, nu să bem 2-3 astfel de băuturi ca să avem o stare falsă de energie”, a precizat medicul Radu Țincu pentru TVR.

Pot da energizantele dependență?

Dincolo de efectele pe care le au asupra sănătății, băuturile energizante pot da și dependență.

“Din păcate, da. Pentru că pornim de la ideea că ele dau o stare de bine atunci când suntem obosiți, avem o stare neplăcută. În momentul în care bem o astfel de substanță, ea înlătură în câteva minute starea de oboseală și atunci apare o dependență. De asemenea, conținutul mare de carbohidrați – știm foarte bine că zahărul este o substanță care poate să determine adicția. Sunt persoane care consumă în mod preventiv. Pleacă dimineața de acasă și beau 2-3 energizante ca să fie sigur că pe parcursul zilei nu apare starea de oboseală”, a mai spus Radu Țincu.

Știre inițială

Proiectul de lege pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului de băuturi energizante de către populație, prin care se interzice consumul de astfel de băuturi de către minori, va intra cel mai probabil marți la votul final, în plenul Camerei Deputaților, a anunțat președintele interimar al forului legislativ, Alfred Simonis.

„Este o inițiativă care a stat la Senat mai mult decât ne-am fi dorit”, a spus parlamentarul.

Aceste produse vor fi interzise de asemenea de la publicitate și vânzare în școli și spitale, ca și în apropierea acestora, inclusiv la automatele din incinta unităților respective, conform deciziei senatorilor.

Senatori liberali, băuturile energizante ar fi la fel de periculoase pentru minori precum unele droguri, așa că proiectul prevedea inițial interzicerea comercializării sau oferii în mod gratuit a băuturilor energizante şi a derivatelor acestora persoanelor cu vârsta sub 18 ani, inclusiv prin comerţul online şi/sau alte metode de vânzare la distanţă. T

Proiectul propunse să fie interzisă comercializarea băuturilor energizante şi a derivatelor acestora prin automate din incinta spitalelor și școlilor.

Un alt articol stabilea că: ”Se interzice comercializarea băuturilor energizante şi a derivatelor acestora în unităţile sanitare şi în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar, inclusiv prin automate din incinta acestora”.

Vezi și Senat: băuturile energizante nu mai pot fi vândute minorilor

În comisiile de specialitate, acest articol a fost modifcat și, așa cum a fost votat și în plenul Senatului, prevede acum că: ”Se interzice comercializarea și publicitatea, inclusiv în mediul online a băuturilor energizante şi a derivatelor acestora în unităţile sanitare şi în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar, inclusiv prin automate din incinta acestora, precum și din proximitatatea unităților de învățământ preuniversitare pe strada de acces al elevilor în aceste unități (pe o rază de 1.000 metri).”

O astfel de inițiativă a fost propusă, cu ani în urmă chiar la nivelul Guvernului, dar nu a mai fost promovată.

Potrivit acelui proiect, comercianților urma să le fi interzis să mai vândă băuturi energizante tinerilor care nu au împlinit încă vârsta de 18 ani, fiind interzisă și vânzarea acestor băuturi prin intermediul aparatelor automate.

Simultan, urma să fie interzisă comercializarea acestui tip de băuturi în unități sanitare, în incinta și la o distanță mai mică de 50 metri față de orice punct de acces în unități de învățământ, cu excepția universităților.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here