Tichetele educaționale în valoare de 500 de lei nu vor fi distribuite elevilor până la sărbătorile de Crăciun și nici până la încheierea acestui an

0

Tichetele educaționale de 500 de lei destinate elevilor defavorizați nu vor ajunge în mâinile lor nici până la sărbătorile de Crăciun, deși conform OUG nr. 83/2023 termenul inițial era în octombrie. Potrivit informațiilor de la Edupedu.ro, întârzierea se datorează faptului că Ministerul Educației nu a transmis listele cu numele beneficiarilor până la data de 19 decembrie.

Astfel, peste 400.000 de elevi nu vor putea utiliza cardurile în această perioadă festivă pentru a achiziționa rechizite sau îmbrăcăminte. Edupedu.ro a solicitat Ministerului Educației informații despre stadiul listelor, însă încă nu a primit un răspuns oficial. Vom publica informația imediat ce o primim.

Tichetele educaționale în valoare de 500 de lei nu vor fi distribuite elevilor până la sărbătorile de Crăciun

Cardurile educaționale în valoare de 500 de lei nu vor fi distribuite beneficiarilor nici până la sărbătorile de Crăciun, chiar dacă oficialitățile anticipau că acestea vor ajunge la elevi și părinți în cursul acestei săptămâni, conform informațiilor furnizate de Edupedu.ro.

Motivul constă în faptul că Ministerul Educației nu a transmis Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene lista cu numele beneficiarilor până la data de 19 decembrie. Acest lucru înseamnă că, în această săptămână, cardurile nu vor putea ajunge la destinatari, deoarece este necesară o zi pentru înregistrarea numerelor de identificare personale (CNP-uri), iar conform procedurii, alte 2 zile sunt necesare pentru distribuirea lor în școli.

Ulterior, părinții trebuie să se prezinte la școli pentru a ridica cardurile, iar sumele aferente vor fi încărcate electronic în termen de 2-3 zile lucrătoare de la confirmarea livrării acestora către beneficiarii finali, de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

În cazul în care listele ar ajunge la școli miercuri, beneficiarii ar putea primi cardurile abia în săptămâna următoare, când mai sunt disponibile doar 3 zile lucrătoare pentru secretariatele școlare.

Descoperă și: Bursele ‘Ligia Deca’: Elevi cu medii sub 5, beneficii fără prezență școlară. Controverse și implicații ale deciziei Ministerului Educației

Cine trebuie să primească tichetele educaționale

Începând de anul acesta, beneficiarii vor primi carduri noi pentru tichetele educaționale, indiferent dacă au beneficiat anterior de astfel de ajutoare, și acestea vor rămâne valabile pentru următorii 5 ani. Suma de 500 de lei va fi livrată într-o singură tranșă. Termenul limită pentru depunerea cererilor pentru tichetele educaționale a fost extins până la data de 26 noiembrie, conform unei modificări aduse ordonanței de urgență, publicată în Monitorul Oficial.

Conform dispozițiilor Ordonanței de urgență, în anul școlar 2023-2024, sunt eligibili pentru tichetele sociale pe suport electronic următoarele categorii:

a) preșcolari înscriși în învățământul de stat, care îndeplinesc simultan următoarele criterii:

  • au vârsta minimă de 3 ani, împlinită în orice moment pe parcursul anului școlar curent (copiii pot fi înscriși la grădiniță și înainte de a împlini 3 ani, dacă există locuri disponibile, dar devin eligibili în luna în care împlinesc această vârstă).
  • au vârsta maximă de 6 ani, împliniți după data de 1 septembrie a anului școlar curent;
  • venitul lunar pe membru de familie nu depășește 633 de lei;

b) elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, înscriși la cursuri de zi și care se află în întreținerea familiilor cu un venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, de maximum 1.500 lei.

Lista finală a beneficiarilor se actualizează pe parcursul anului școlar, ori de câte ori este necesar.

Inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București distribuie tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional către unitățile de învățământ de la care provin beneficiarii, împreună cu informațiile necesare despre unitățile asociate.

Unitățile de învățământ de proveniență a beneficiarilor trimit reprezentantului legal/tutorelui tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional, împreună cu informațiile necesare despre unitățile asociate din zona în care aceștia își au domiciliul sau reședința.

Pentru beneficiarii care nu se pot deplasa, unitățile școlare sunt obligate să asigure serviciul de livrare a tichetului electronic la domiciliul sau reședința acestora.

Unitățile de învățământ actualizează săptămânal stadiul repartizării tichetelor sociale pentru sprijin educațional către beneficiari în interfața web a aplicației informatice dezvoltate în acest scop de Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Află mai multe informații de la edupeddu.ro 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here