Recomandarea Ministerului Sănătății: Profesorii cu simptome respiratorii să evite contactul în colectivitate

0

Potrivit informațiilor furnizate de Edupedu.ro, Ministerul Sănătății sugerează ca personalul din învățământ, indiferent dacă este didactic sau nedidactic și prezintă simptome respiratorii, să evite interacțiunea în medii colective.

De asemenea, se recomandă aerisirea regulată a sălilor de clasă, fie prin menținerea ferestrelor deschise atunci când este posibil, fie prin aerisirea acestora timp de cel puțin 10 minute după fiecare oră de curs.

Profesorii cu simptome respiratorii să evite contactul în colectivitate

În contextul începerii anului școlar 2024, cu peste 2,9 milioane de copii și elevi din grădiniță, Ministerul Sănătății vine cu recomandări importante. Acești elevi și profesori vor continua școala timp de aproximativ o lună, urmând să intre în vacanța de schi în perioada vineri, 9 februarie, 16 sau 23 februarie 2024, în funcție de decizia fiecărui inspectorat școlar.

Ministerul sugerează, de asemenea, ca personalul didactic să efectueze zilnic, la începutul fiecărei zile de curs, o verificare vizuală a elevilor prezenți în clasă, pentru a identifica posibili elevi care prezintă semne de febră sau boli infecto-contagioase, cum ar fi fața congestionată sau tusea.

Descoperă și: Programul de inspecții pentru obținerea gradelor didactice în anul școlar 2023-2024, anunțat de Inspectoratul Școlar al Municipiului București

Reguli de igienă recomandate de Ministerul sănătății

Măsurile de igienă recomandate includ spălarea regulată și/sau dezinfectarea mâinilor, cum ar fi înainte de intrarea în clasă, înainte de masă, după folosirea toaletei, după tuse sau strănut, ori de câte ori este necesar.

În ceea ce privește igiena respiratorie, se recomandă acoperirea gurii și a nasului în timpul tusei sau strănutului, fie cu un șervețel de unică folosință, fie cu plica cotului. Șervețelul folosit ar trebui aruncat imediat, iar mâinile ar trebui să fie spălate sau dezinfectate după acest gest.

În sălile de clasă, este indicată aerisirea frecventă, menținând ferestrele deschise atunci când este posibil sau aerisind cel puțin 10 minute după fiecare oră de curs. De asemenea, se impune curățenia și dezinfectarea suprafețelor și obiectelor din unitățile de învățământ înainte de începerea cursurilor.

Totodată, se recomandă evitarea schimburilor de obiecte personale pentru a preveni transmiterea posibilelor infecții.

Cum reduci transmiterea virusurilor respiratorii

Părinții sunt sfătuiți să nu trimită copilul la școală dacă acesta prezintă simptome de viroză respiratorie sau dureri în gât. Personalul din învățământ care are simptome respiratorii este recomandat să evite interacțiunea în mediul colectiv.

În fiecare dimineață, la începutul cursurilor, cadrele didactice efectuează o inspecție vizuală a elevilor din clasă pentru a identifica posibili elevi bolnavi care prezintă semne de febră sau boli infecto-contagioase, cum ar fi fața congestionată sau tusea.

Dacă se identifică un elev cu semne de boală respiratorie transmisibilă, se recomandă izolarea acestuia la domiciliu și informarea părinților pentru a solicita îndrumare medicală și tratament specific.

Măsuri preventive specifice și de informare:

  • vaccinarea împotriva gripei sezoniere a elevilor eligibili și a personalului din unitățile de învățământ:
  • derularea de acțiuni de educare-informare a elevilor privind regulile care trebuie respectate pentru a preveni îmbolnăvirile respiratorii.”

Măsuri organizatorice și logistice:

  • afișarea în clase/locuri vizibile a panourilor cu materiale informative privind modalitățile de prevenire a îmbolnăvirilor respiratorii;
  • asigurarea cu materiale pentru igiena mâinilor (săpun lichid, substanțe dezinfectante și prosoape de hârtie), precum și pentru curățenia și dezinfecția sălilor de clasă.

Sursa: edupedu.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here