Nava spațială Artemis, lansată de NASA în 16 noiembrie, a ajuns la Lună. Capsula Orion a trecut la 130 km deasupra suprafeței lunare, iar acum va începe să intre pe o orbită mai mare.
Vehiculul a fost în afara contactului timp de 34 de minute în timpul acestei manevre, care a început la ora 12:44 GMT, întrucât a avut loc pe partea îndepărtată a Lunii.
La revenirea semnalului, vehiculul spațial a trimis înapoi o imagine a Pământului. NASA afirmă că, până în prezent, misiunea a „depășit așteptările” de la lansarea de săptămâna trecută.
Zebulon Scoville, directorul de zbor al Nasa, a declarat: „Aceasta este una dintre acele zile la care te gândești și la care visezi de foarte, foarte mult timp.
„În această dimineață tocmai am văzut Pământul așezându-se în spatele Lunii, în timp ce ducem următorul vehicul uman evaluat în jurul Lunii, pregătindu-ne să aducem oamenii înapoi acolo în câțiva ani. Aceasta este o schimbare de joc”.
Vezi și Asemănările geologice dintre Europa şi Groenlanda arată că luna lui Jupiter ar putea adăposti viaţă
Artemis este noul program-far al NASA, care va permite oamenilor să revină pe Lună şi care vizează, totodată, trimiterea primei femei şi a primei persoane de culoare pe satelitul natural al Pământului.
La 50 de ani după ultima misiune din programul Apollo, misiunea Artemis 1 nu are la bordul ei un echipaj de astronauţi. Artemis 1 va trebui să verifice dacă Orion este sigură pentru a transporta în spaţiu, în viitor, un echipaj uman.